Fontos szinteket lépett át az OTP a társaság vezérigazgató-helyettese szerint

Gazdaság, 2024.03.08

Egyre jobban látszanak a kilencvenes évek elején megkezdett átalakulási folyamat eredményei az OTP-nél, a társaság fontos szinteket lépett át a 2023-as eredmények alapján - mondta az OTP vezérigazgató-helyettese pénteken Budapesten, a tavalyi negyedik negyedév eredményeit értékelő sajtótájékoztatón.

Bencsik László sikeresnek ítéli az OTP előző éves tevékenységét, a legfontosabb mutatók ugyanis meghaladták mind a várakozásokat, mind a versenytársak teljesítményét. A társaság jövedelmezősége kiemelkedő, eszközminősége, likviditási és tőkehelyzete stabil. A nettó kamatmarzs csoportszinten 3,93 százalékra nőtt, a konszolidált teljesítő hitelek árfolyamszűrt állományának organikus növekedése 6 százalék lett, a korrigált ROE (sajáttőke-arányos megtérülés) 27,7 százalékra emelkedett, a hitelkockázati ráta csökkent, minden teljesítménymutató felülmúlta tehát a menedzsment várakozásait - ismertette.

A vezérigazgató-helyettes kiemelte emellett a 100 milliárd eurós szint meghaladását a mérlegfőösszegben. 2016-ban ennek még alig több mint harmadát tudták felmutatni, ennyi idő alatt ekkora emelkedést más bankok nem tudtak elérni - tette hozzá.

Bencsik László úgy véli, a külföldi OTP-érdekeltségek kiválóan teljesítenek, hiszen a részesedésük a csoportszintű profitban már az előző 2 év során is 50 százalék körül mozgott, 2023-ban pedig elérte a 64 százalékot. Még az oroszországi és ukrajnai bank is jól teljesített 2022-höz, valamint a továbbra is nehéz körülményekhez képest. A csaknem ezermilliárd forintos eredményhez hozzájárult a háborús hatások mérséklődése, 2022-ben ezek még sokkal nagyobb veszteségeket okoztak.

Belföldön a lakáshitel-folyósítások visszaestek ugyan, de az OTP-nél jóval kisebb mértékben, mint amennyivel a piac zsugorodott. Így a részesedése jelentősen nőtt. A fogyasztási hiteleknél fordítottan alakult a helyzet, sikerült felülmúlni a piac növekedését, és a lakossági betétekben ugyancsak nőtt az OTP részesedése. A lakossági megtakarítások összege összességében nőtt, de a szerkezete átalakult, felértékelődött a befektetési alapok és állampapírok jelentősége, 2023 utolsó hónapjaiban viszont már ismét gyarapodtak a lakossági betétek.

Az OTP vállalati hitelezése kissé visszaesett ugyan, de ez az ügyfelek előrehozott finanszírozási igényeivel magyarázható, ami 2022-ben eredményezett jelentős emelkedést - fejtette ki a vezérigazgató-helyettes.

Szavai szerint a tartós növekedésnek köszönhetően az OTP Csoport mostanra nemzetközi viszonylatban is jelentős társasággá vált, a hasonló méretű bankok között nincs is Európában még egy, amelyik ebből a térségből tudott volna kinőni. A sikeres nemzetközi jelenlét kiegyensúlyozott alapot biztosít, a több lábon állás erősíti a stabilitást.

Idén a gazdasági kilátások javulásának köszönhetően Bencsik László szerint szinte mindenütt kedvezőbb működési környezet várható, a hitelkereslet nőni fog, a kockázatok csökkenhetnek. A jelentős eredmények ellenére az OTP nem veszti el a lendületét, továbbra is keresi a terjeszkedés lehetőségeit. A következő években sok múlik majd a külső környezet alakulásán, valamint attól, mi válik megvásárolhatóvá. A térség országaiban az OTP folyamatosan figyeli a lehetőségeket, de az új akvizíciók mérlegelésénél az értékteremtés lesz a fő szempont, a terjeszkedés önmagában nem elég indok újabb bankok felvásárlására - mondta Bencsik László.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!