Gázipari vállalkozók: műszaki és pénzügyi megoldás is van a lakások fűtéskorszerűsítésére

Gazdaság, 2017.03.01

Minden lakás fűtéskorszerűsítésére létezik megfelelő műszaki megoldás, a következő években várható tömeges kémény- és kazáncserék finanszírozását pedig  lakossági pályázatok is segítik - mondta Versits Tamás, a Magyar Gázipari Vállalkozók Egyesületének elnöke a szervezet szerdai sajtótájékoztatóján Budapesten.

A szakértő arra számít, hogy rövid időn belül több százezer lakásban kerülhet sor kazáncserére, mivel megnőtt a kereslet az energiatakarékos kondenzációs kazánok iránt, ezekhez viszont az épületek többségében át kell alakítani a kéményeket. Különösen nagy problémát jelentenek a társasházakban rendkívül elterjedt gyűjtőkémények, mert az ezekhez tartozó hőtermelők (kazánok, vízmelegítők) cseréjét a készülékek tulajdonosai egyedül nem végezhetik el, ugyanis a beavatkozás a többi lakásra is hatással lehet - hangsúlyozta.

Bálint Attila, az Első Magyar Kéményszövetség elnöke hozzátette, hogy a szakemberek minden esetben segítséget nyújtanak az átalakításhoz, a gyűjtőkéményeken végzett beavatkozásoknál pedig egyébként is épületgépészre van szükség, mivel azok tervköteles eljárásnak számítanak.

Szalai Gabriella, a Magyar Energiahatékonysági Intézet ügyvezető igazgatója ismertette, hogy felmérések szerint közel 1 millió háztartás szeretne energetikai korszerűsítésbe fogni a következő 5 évben, de 84 százalékuknak támogatásra volna ehhez szüksége. Hozzátette, hogy Magyarországon különösen az épületszigetelés népszerű, de figyelni kell a fűtésre is, mivel a fűtőberendezések átlagéletkora meghaladja a 20 évet. Megjegyezte, hogy a szállópor 70 százaléka a levegőben lakossági fűtésből származik.

Milassin Levente, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) szóvivője elmondta, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium meghirdette az energetikai korszerűsítéseket segítő pályázatokat, a rendelkezésre álló mintegy 115 milliárd forintos keretből az egyéb beruházások (nyílászáró, szigetelés, fűtés, világítás, napelem, hőszivattyú, stb.) mellett kéménytechnikai fejlesztés is finanszírozható, ha ahhoz a hőtermelő berendezés cseréje is kapcsolódik.

Ismertette, hogy a támogatások visszatérítendőek, ugyanakkor a megvalósuló beruházások csökkenthetik az energiafogyasztást, ezért magánszemélyeknek, lakásszövetkezeteknek és társasházaknak is megéri pályázni. A nulla százalékos kamatú hitel futamideje akár 20 év is lehet és mindössze 10 százalék önerőre van szükség, továbbá a támogatásra a jelzálogjoggal terhelt ingatlanok is jogosultak.

Hasonló célokra nyújt vissza nem térítendő támogatást a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium hamarosan megjelenő programja - tette hozzá az MFB szóvivője.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!