Gyorsult az amerikai feldolgozóipar növekedése augusztusban

Gazdaság, 2018.09.04

Gyorsult a feldolgozóipar növekedése augusztusban az Egyesült Államokban.

Az Ellátási Lánc Menedzsment Intézet (Institute for Supply Management/ISM) által számított feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) 2004 májusa óta a legmagasabbra, 61,3 pontra emelkedett. A MarketWatch amerikai gazdasági hírportál által megkérdezett elemzők 57,9 pontos BMI-adatra számítottak a júliusban mért 58,1 pont után.

A BMI 50 pont feletti értéke az ágazat vagy alszektor növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi. Az előzőnél magasabb 50 pont feletti érték a növekedés ütemének gyorsulását tükrözi.

Az alindexek közül a termelés BMI-mutatója 4,8 ponttal, 63,3 pontra, az új megrendelések mutatója pedig 4,9 ponttal, 65,1 pontra, a foglalkoztatottságé 2,0 ponttal, 58,5 pontra, a készleteké 2,1 ponttal, 55,4 pontra, a teljesítésre váró rendeléseké pedig 2,8 ponttal, 57,5 pontra emelkedett. Az árindex viszont 1,1 ponttal, 72,1 pontra csökkent.

Az eltérő módszertannal dolgozó IHS Markit londoni gazdaságkutató intézet szintén kedden tette közzé az amerikai feldolgozóipar BMI-adatai. A Markit beszerzésimenedzser-indexének értéke enyhén nőtt, a júliusi 54,5 pontról 54,7 pontra emelkedett.

Az ISM beszerzésimenedzser-indexe már a 24. egymást követő hónapban állt a növekedést és a visszaesést elválasztó 50 pont felett augusztusban. A BMI értéke és a gazdasági helyzet közötti viszony múltbeli alakulásából arra lehet következtetni, hogy a reál GDP növekedésének évesített üteme elérte az 5,6 százalékot augusztusban.

A feldolgozóipar az amerikai hazai össztermék 12 százalékát állítja elő.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!