Gyorsult az infláció az euróövezetben decemberben

Gazdaság, 2024.01.17

Decemberben az előzetesen közöltnek megfelelően gyorsult az éves infláció az euróövezetben - közölte végleges adatként az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán.

Az euróövezetben a novemberi 2,4 százalékról 2,9 százalékra gyorsult az éves infláció decemberben. Az előző havi, novemberi éves fogyasztói árindex-emelkedés 2021 júliusa óta a legkisebb volt.

Az euróövezetben az energiaárak éves csökkenése decemberben 6,7 százalékra mérséklődött a novemberi 11,5 százalék esés után.

Decemberben a legnagyobb mértékben az élelmiszerek, alkoholos italok és dohánytermékek ára emelkedett éves összevetésben, 6,1 százalékkal, a novemberi 6,9 százalékos növekedést követően. A szolgáltatások ára változatlan ütemben, 4,0 százalékkal emelkedett november után decemberben is éves összevetésben.

Az Eurostat adatai szerint decemberben az éves euróövezeti infláció alakulásához a legnagyobb mértékben a szolgáltatások járultak hozzá, ezt követték az élelmiszerek, alkoholos italok és dohányáruk, valamint a nem energiaipari termékek és az energia.

Az előző havihoz képest decemberben 0,2 százalékkal nőttek az árak az euróövezetben, miután novemberben 0,6 százalékos csökkenést jegyeztek fel.

Az energia, élelmiszer, alkohol és dohánytermékek árai nélkül számított éves maginfláció 3,4 százalékra, 2022 márciusa óta a legalacsonyabbra mérséklődött a novemberi 3,6 százalék után.

Az Eurostat közlése szerint az Európai Unióban az éves infláció decemberben 3,4 százalékra gyorsult a novemberi 3,1 százalékról.

Havi összevetésben decemberben 0,1 százalékkal nőttek az árak az Európai Unióban, miután novemberben 0,4 százalékos csökkenést regisztráltak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!