Gyorsult az infláció Spanyolországban áprilisban

Gazdaság, 2024.05.14

Spanyolországban a fogyasztói árak éves növekedése az előzetesen közölttel összhangban 3,3 százalékra gyorsult áprilisban az előző havi 3,2 százalékot követően - derült ki a spanyol statisztikai hivatal (Instituto Nacional de Estadística - INE) kedden közzétett végleges adataiból.

Az éves infláció gyorsulásához főként az járult hozzá, hogy a lakhatás és közműszolgáltatások, valamint az élelmiszerek és alkoholmentes italok gyorsuló ütemben drágultak éves összehasonlításban.

Havi bázison ugyancsak az előzetesen közöltnek megfelelően 0,7 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak áprilisban a márciusi 0,8 százalékos növekedés után.

Az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított éves maginfláció 2,9 százalékra, 2022 januárja óta a legalacsonyabbra mérséklődött áprilisban a márciusban jegyzett 3,3 százalékról.

Az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex (HICP) éves növekedési üteme az előző havi 3,3 százalék után 3,4 százalék volt áprilisban, havi szinten pedig 0,6 százalékkal emelkedett az előző havi 1,4 százalékos növekedést követően.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!