Három és fél éves mélypontra lassult a feldolgozóiparon kívüli szektor teljesítménye márciusban az Egyesült Államokban

Gazdaság, 2020.04.03

Három és fél éves mélypontra lassult a feldolgozóiparon kívüli - főleg a szolgáltatásokat és az építőipart tömörítő - szektor teljesítménye márciusban az Egyesült Államokban, miközben a vállalatok az új megrendelések és a foglalkoztatottság jelentős csökkenéséről adtak számot a koronavírus által okozott járvány közepette.

Az Egyesült Államok Ellátási Lánc Menedzsment Intézete (Institute for Supply Management - ISM) pénteken közölte, hogy a nem feldolgozóipari ágazatok beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 52,5 pontra, 2016 augusztusa óta a legalacsonyabb szintre csökkent. Elemzők sokkal rosszabb adatot, 44 pontot vártak a februári 57,3 pont után.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi. Az előzőnél alacsonyabb 50 pont feletti érték a növekedési ütem lassulását tükrözi.

Csakúgy mint a feldolgozóipar esetében, a beszerzésimenedzser-index vártnál kisebb csökkenése mögött az áll, hogy jelentősen nőtt a beszállítások ideje. Normális esetben a beszállítások elhúzódását a termelés növekedésével hozzák összefüggésbe, de jelen esetben nem az erős keresletet jelzi, hanem a kínálat hiányát. Ennek alindexe 9,7 ponttal, 62,1 pontra nőtt, ami 1997 augusztusa óta a legmagasabb érték.

A többi alindex közül az üzleti aktivitás BMI-mutatója 9,8 ponttal 48,0 pontra, 2009 júliusa óta a legalacsonyabb szintre esett, és 127 egymást követő hónap után először került értéke 50 pont alá.

Az új megrendelések mutatója 10,2 ponttal 52,9 pontra, 2016 augusztusa óta legalacsonyabb szintre, míg az új exportmegrendelések mutatója 9,7 ponttal 45,9 pontra süllyedt.

A foglalkoztatottsági mutató 8,6 ponttal 47,0 pontra - 2010 februárja óta a legalacsonyabb szintre - esett.

Az amerikai gazdaság több mint kétharmadát lefedő szektor beszerzésimenedzser-indexének értéke márciusban a 122. egymást követő hónapban állt az 50 pontos küszöb fölött, és 48,5 pont fölött általában azt szokta jelezni, hogy a gazdaság egésze növekedik. Az 52,5 pontos érték évesítve 1,4 százalékos gazdasági növekedési ütemnek felel meg.

Az utóbbi 12 hónap átlagában 55,0 pontra rúgott a BMI értéke, a legmagasabb 57,3 pont volt, idén februárban, a legalacsonyabb pedig 52,5 pont, most márciusban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!