Hároméves mélyponton a termelőiár-infláció az Egyesült Államokban

Gazdaság, 2019.12.12

Az Egyesült Államokban  a termelői árak három éve a legkisebb mértékben emelkedtek novemberben, az előző havival megegyező ütemben a washingtoni munkaügyi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Labor Statistics csütörtöki jelentése alapján.

Az egy évvel korábbihoz képest a várt 1,2 százalék helyett 1,1 százalékkal emelkedtek a termelői árak novemberben az Egyesült Államokban. Az éves áremelkedés októberben is 1,1 százalék volt, szeptemberben pedig 1,4 százalék.

A termelői árak októberi és novemberi 1,1 százalékos éves növekedése 2016 októbere óta a legalacsonyabb.

Éves bázison a termelői árak élelmiszer- és energiaárak nélkül (maginfláció) 1,3 százalékkal emelkedtek a várt 1,6 százalék helyett. Októberben 1,6 százalék volt a maginfláció.

Novemberben szezonális kiigazítással a várt 0,2 százalékos növekedés helyett nem változtak a termelői árak az előző havihoz képest az októberi 0,4 százalékos havi emelkedés és a szeptemberi 0,3 százalékos havi csökkenés után.

Az élelmiszer és energiaárak leszámításával a termelői árak 0,2 százalékkal csökkentek novemberben az előző havihoz képest a várt 0,2 százalékos növekedés helyett. Októberben 0,3 százalék volt a termelői árak emelkedése élelmiszer- és energiaárak nélkül.
https://www.bls.gov/news.release/ppi.nr0.htm
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!