Hatékonyabb lett a nehézségekkel küzdő vállalkozások restrukturálása

Gazdaság, 2024.04.29

    Budapest, 2024. április 29., hétfő (MTI) -  Az életképes, de fizetési nehézségekkel küzdő vállalkozások immár közel két éve, 2022 júliusa óta Magyarországon is indíthatnak szerkezetátalakítási eljárást, azonban egyelőre a szakmai körökben is nagy a bizonytalanság, mindössze egy nyilvános szerkezetátalakítási eljárás indult a törvény hatályba lépése óta - hívta fel a figyelmet a BDO Legal Jókay Ügyvédi Iroda hétfői közleményében.

Azon cégek számára, amelyeknek gazdasági, szervezeti, pénzügyi értelemben vett átalakításra van szükségük meglévő vagy várható fizetési nehézségek miatt, a követeléseik átütemezésére, valamint a hitelezőikkel való egyeztetésre a szerkezetátalakítási eljárás lehet az optimális eszköz - írták.

Németh Csaba, a BDO Legal Jókay Ügyvédi Iroda tőkepiaci és banki szakjogásza kiemelte, hogy az eljárásban a vállalkozás indíthatja meg az eljárást a neki alkalmas időpontban, mivel annak nem feltétele, hogy a fizetésképtelenség beálljon vagy a fizetésképtelenséggel fenyegető helyzet bekövetkezzen. Ugyancsak a cég határozza meg bevonni a kívánt hitelezők körét és a bevonni kívánt konkrét követeléseket, és kiválaszthatja a szerkezetátalakítási szakértőt, akivel a szerkezetátalakítás során együtt kell működnie. A szakértő díjában is a felek állapodnak meg - tette hozzá.

Az eljárás fontos előnyei közé sorolták, hogy a reorganizációra készülő vállalkozásnak nem kell attól tartania, hogy a szerkezetátalakítási eljárás megindítása miatt a bankja felmondja a hitelszerződését, mivel a szerkezetátalakítási eljárás megindítása és az abban elrendelt moratórium nem jelenthet úgynevezett default eseményt az adós esetleges (banki) finanszírozási szerződései vonatkozásában. A szerkezetátalakítási eljárás, és az abban elrendelt moratórium nem lesz nyilvános, arra történő utalás a reorganizációra készülő vállalkozás cégnevében nem jelenik meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!