Hathavi mélypontra csökkent az éves infláció Törökországban

Gazdaság, 2017.08.03

Hathavi mélypontra csökkent júliusban az éves infláció Törökországban, de a maginfláció emelkedett, ami csalódást okozott az elemzőknek.

A török statisztikai hivatal csütörtökön közölte, hogy a fogyasztói árak 9,79 százalékkal emelkedtek júliusban. Az Anadolu török hírügynökség által megkérdezett elemzők 9,52 százalékra számítottak a júniusban mért 10,90 százalék után.

Havi szinten 0,15 százalékkal nőttek az árak, míg elemzők 0,03 százalékot vártak a júniusi 0,27 százalékos csökkenés után.

Török sajtóbeszámolók szerint Timothy Ash, a BlueBay Asset Management kötvényalap-kezelő társaság londoni részlegének vezető feltörekvő piaci stratégiai elemzője intő jelként említette, hogy a fogyasztói árak éves összevetésben csökkentek, de a gyakran változékony élelmiszer- és energiaárakat nem tartalmazó maginfláció emelkedett, a júniusi 9,2 százalékról 9,6 százalékra.

A termelői árak ugyancsak nőttek, a júniusi 14,87 százalék után júliusban 15,45 százalékot mértek, havi összehasonlításban pedig 0,72 százalékkal emelkedtek júliusban a termelői árak, szemben a júniusi 0,07 százalékkal.

A maginfláció alakulása továbbra is arra utal, hogy a jegybanknak alig maradt mozgástere a monetáris politika további lazítására.

Murat Cetinkaya, a központi bank kormányzója a monetáris döntéshozó testület keddi ülése után hangsúlyozta, hogy az infláció változékonyan alakul az év második felében, és csak az év utolsó hónapjában kezd mérséklődni. A monetáris tanács arra számít, hogy az év végén 8,7 százalék körül alakul az éves infláció.

A török líra árfolyama enyhén erősödött szerda reggel, az adatok közzététele után. Nyolc órakor egy dollárért 3,5402 lírát kellett adni, majd 3,5349 lírára gyengült az árfolyam, délután három óra körül pedig 3,5360 lírán forgott a dollár, napi szinten 0,10 százalékkal erősödött az amerikai deviza.

A török jegybank monetáris politikai bizottsága kedden tartott ülésén úgy döntött, hogy az egynapos jegybanki hitel kamatát 9,25 százalékon, az egynapos jegybanki betét kamatát 7,25 százalékon, az egyhetes repokamatlábat pedig 8,00 százalékon tartja.

Legutóbb januári ülésén változtatott kamatot a testület, akkor emelte az egynapos jegybanki hitel kamatát 8,50 százalékról 9,25 százalékra, amivel a török líra gyengülését próbálta megállítani. A török líra január végén volt a leggyengébb, több évtizedes mélypontot ütött meg, amikor egy dollárért 3,9423 lírát kellett adni. 2016 januárjában még 2,92 lírán állt az árfolyam.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!