Heti makronaptár - Ipari, kis- és külkereskedelmi, valamin költségvetési statisztikai adatok várhatók a jövő héten

Gazdaság, 2024.03.31

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés februári, a külkereskedelmi forgalom előzetes februári és részletes januári adatai, valamint a termelői árak és a kiskereskedelmi forgalom februári adatai. A kormányzati szektor 2023. utolsó negyedévi egyenlegét is közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Kedden a kormányzati szektor negyedik negyedévi egyenlegét ismerteti a KSH. A harmadik negyedévben a kormányzati szektor GDP-arányos hiánya 3,7 százalék, az első három negyedévben 5,4 százalék volt.

Az ipari termelői árak februári adatait is kedden publikálja a statisztikai hivatal. Januárban az ipari termelői árak átlagosan 6,8 százalékkal alacsonyabbak voltak az egy évvel korábbihoz képest. A belföldi értékesítés árai 7,6, az exportértékesítéséi 6,3 százalékkal csökkentek. Az előző hónaphoz viszonyítva a belföldi értékesítési árak 1,1 százalékkal mérséklődtek, az exportértékesítési árak 1,0 százalékkal növekedtek, így az ipari termelői árak összességében 0,3 százalékkal emelkedtek.

Ugyancsak kedden teszi közzé a KSH a külkereskedelmi termékforgalom januári részletes adatait. Az előzetes adat szerint januárban 497 millió euró volt a termék-külkereskedelmi többlet, az előző hónaphoz viszonyítva a külkereskedelmi termékforgalom szintje az exportoldalon 12, az importoldalon 4,2 százalékkal nőtt. A külkereskedelmi termékforgalom februári előzetes adatai csütörtökön jelennek meg.

Pénteken a februári ipari és kiskereskedelmi adatokat közli a KSH.

Januárban az ipari termelés volumene 3,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, munkanaphatástól megtisztítva a termelés 4,1 százalékkal csökkent. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás a 2023. decemberinél 1,1 százalékkal kisebb volt.

Az év első hónapjában a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 0,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakihoz képest, míg az előző hónaphoz képest nem változott.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!