Hiánypótló tőkeprogramokkal segíti a Nemzeti Tőkeholding Zrt. a vállalkozások fejlesztését

Gazdaság, 2024.04.25

A Nemzeti Tőkeholding Zrt. (NTH) és tulajdonosi joggyakorlója, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közös célja, hogy hozzájáruljon a befektetési környezet javításához, a vállalatok tőkeellátottságának növelésével ösztönözze a gazdaság fejlődését - ismertette Katona Bence, az NTH elnök-vezérigazgatója sajtóbeszélgetésen csütörtökön Budapesten.

A piacfejlesztéshez kulcskérdésnek nevezte a befektetők aktivitásának ösztönzését. Kihívást jelent a 8-10 ezer magyar közép- és nagyvállalat tőkefinanszírozása, mivel régiós összevetésben alacsony szinten van ezeknek a cégeknek a tőkeellátottsága - mondta.

Katona Bence kiemelte: az új, hatékonyabb szervezeti struktúrában a meglévő 51 tőkealap kihasználtsága 49 százalékról 67,6 százalékra nőtt, 524,54 milliárd forint még befektethető tőke mellett.

Emlékeztetett, hogy elindult a Baross Gábor Tőkeprogram, ennek első, ingatlan- és értékpapíralapokat célzó alprogramjai már mostanra szép eredményeket hoztak: 10 befektetési alapkezelő 13 alapja nyert a pályázaton, összesen 164 milliárd forint tőkét fektettek be. Ezután 200 milliárd forintos kerettel elindult a Baross Gábor Tőkeprogram második pillére, a Zöld Alapok Tőkeprogram; ennek részeként bejegyezték az első tőkealapot, amely 50 milliárd forinttal segíti a zöld átállást célzó fejlesztések megvalósítását.

Kitért arra, hogy tőkebefektetési tevékenységét az NTH két specializált kompetenciaközponton keresztül látja el: a Hiventures a hazai kockázati tőkepiac stabil szereplőjeként a startupokat, a Focus Ventures pedig a hazai piacon már bizonyított közép- és nagyvállalatokat segíti a további fejlődésben.

A Hiventures indulása óta mintegy 7 év alatt több mint 450 startup vállalkozásnál eszközölt tőkebefektetést, ezáltal 250 vállalkozás elindulását tette lehetővé. Kelet-Közép-Európa egyik legnagyobb és legaktívabb kockázati tőkealap-kezelőjévé vált. A Hiventures a hazai startup piacon elvégezte katalizátor és piacfejlesztő feladatát, a megerősödött hazai startup ökoszisztéma pedig a jövőben mérsékeltebb állami részvétel mellett is tud hatékonyan működni. Ezért a továbbiakban a Hiventures kizárólag kockázati tőkebefektetői kompetenciaközpontként folytatja működését - ismertette.

Közölte: 2024-től az NTH csoporton belül különálló cég, a Focus Ventures végzi a Hiventures meglévő, jelenleg 39 cégből álló és mintegy 391 milliárd forint éves árbevétellel rendelkező vállalati portfóliójának kezelését, illetve az érett vállalatok fejlődését célzó tőkealapok kezelésével és új kihelyezésekkel kapcsolatos feladatokat.

Az NTH által befektetett belföldi alapok eddig 488 cégben valósítottak meg 1097 milliárd forint összegű befektetést - összegezte Katona Bence.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!