Homokzsákvarró üzem létesült Bolhón

Gazdaság, 2024.03.06

Átadták a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság zsákvarró üzemét a Somogy vármegyei Bolhón szerdán, a létesítményben árvíz- és belvízvédelemhez szükséges homokzsákokat készítenek.

Bencs Zoltán regionális vízügyi igazgató az eseményen újságíróknak azt mondta: az 5 főállású alkalmazottnak és közfoglalkoztatottaknak munkát adó üzem a magyar-horvát határ közelében álló egykori határőrlaktanyában működik.

Az épület közfoglalkoztatotti mintaprogram részeként újult meg, költségét több mint 90 millió forintos pályázati támogatásból és saját forrásból fedezték.

Az üzem Kínából beszerzett zsákvarró gépe nyolcórás műszakban 16 ezer zsák gyártására képes, így Magyarország bármelyik pontjára 24 órán belül biztosítani tudják a védekezéshez szükséges mennyiséget - jegyezte meg.

Hozzátette, ha igény van rá, Horvátország, Szlovénia, Románia vízügyi szerveinek is tudnak homokzsákokat készíteni.

Bencs Zoltán a homokzsákok fontosságát érzékeltetve rámutatott: volt olyan 10 év amikor 30 millió homokzsákot használtak el Magyarországon.

A vízügyi igazgatóságnak a mintaprogramról az MTI-hez eljuttatott háttéranyagában szerepel, hogy árvízvédelmi védekezésnél homokzsákra rövid időn belül és nagy mennyiségben van szükség, ezért az igazgatóságoknak jelentős készletekkel kell rendelkezniük belőle.

Kitértek rá, a korábbi gyakorlat az volt, hogy minden igazgatóság maga intézte a beszerzést, egy saját gyártóüzemmel ugyanakkor kiküszöbölhetők a beszerzéseknél felmerülő előállítási és szállítási bizonytalanságok.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!