HUMDA: nagy siker a zöld konzultáció

Gazdaság, 2024.04.13

Nagy siker a zöld konzultáció: eddig mintegy 60 ezren válaszoltak a Közös ügyünk a zöldenergia elnevezésű online párbeszéd kérdéseire - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke Siófokon szombaton.

Weingartner Balázs a témában tartott sajtótájékoztatón nagy eredmények nevezte azt is, hogy a kitöltők közül sokan megadták az e-mail címüket, megteremtve a velük való folyamatos párbeszéd, az együtt gondolkodás lehetőségét.

A zoldenergia.kormany.hu címen elérhető konzultáció április 15-ig tart, reméli, a kitöltők száma jelentősen nő a következő napokban - tette hozzá.

Weingartner Balázs emlékeztetett: tizenhárom kérdésben várják a véleményeket a napelemektől a rezsicsökkentésen át az elektromobilitásig. A konzultáció kérdései stratégiai irányokat is képviselnek, mindenki láthatja, mivel tud hozzájárulni a zöld átálláshoz - jegyezte meg.

Kiemelte, hogy a világban gyors energetikai fejlődés, komoly fordulat zajlik, amit újabb ipari forradalomnak is hívható, és a konzultáció lényege, hogy a társadalommal közösen azonosítsák a zöldátállás legfontosabb stratégiai tématerületeit.

Weingartner Balázs úgy vélte: fontos megérteni, hogy mi tekinthető valóban zöldnek, és miként társul ehhez a paksi atomerőmű bővítése, háztartások, vagy gazdasági szereplők napelemparkjainak kiépítése, bővítése, s mik azok a célok, amelyek megvalósítását támogatásokkal tudják segíteni.

Magyarország időben lépett, jelenleg az élmezőnyben van Európában és világviszonylatban is a zöldenergia gyakorlatba való átültetésében, ezt a pozíciót meg kell tartani - hangsúlyozta.

Szólt arról is, hogy a HUMDA a konzultáció mellett elindította a Zöld életre valók elnevezésű kampányát, megmutatva, miként lehet a "hétköznapok használatába illeszteni" a zöld közlekedés megoldásait, az elektromos hajtású mikromobilitási eszközöket.

Witzmann Mihály, Siófok és térsége fideszes országgyűlési képviselője azt hangsúlyozta: az energetika terén Magyarország jövője nem lehet más, mint a zöldenergia, ennek eléréséhez pedig ki kell építeni a zöld gazdaságot.

Az ipar jelenlegi szerkezetét alapul véve jelentős átalakításokra, megújulásra, modernizációra van szükség - fűzte hozzá.

A politikus leszögezte: a cél a zöldenergia hatékony előállítása és tárolása, akinek ez sikerül, az megnyeri a jövőt, aki nem, az lemarad.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!