Idén április 22. és 26. között lesz a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahét

Gazdaság, 2024.04.18

Idén április 22. és 26. között rendezik a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet, amelynek célja a fenntarthatóság üzenetének elterjesztése iskolai keretek között - közölte az Alapértékek Nonprofit Kft. csütörtökön az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a témahét egyrészt iskolai, tanórai keretek között, másrészt a nagyszámú támogatói szakmai partner jóvoltából mintegy 500 külső helyszínen zajlik. Az idei év kiemelt témái a levegő és élővilága, a szabadidő, a körforgásos gazdaság, a hulladék és a tudatos fogyasztás. Ezeket tanórai és a helyszíni látogatásokon túl a diákok pályázatok keretében dolgozzák fel, járják körbe. A fenntarthatósági témahét a köznevelési államtitkárság mint projektgazda megbízásából, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány támogatásával, több minisztérium, egyetem, szakmai és civil szervezet szakmai partnerségével az Alapértékek Nonprofit Kft. szervezésében zajlik. A témahét fővédnöke Áder János volt köztársasági elnök, kiemelt támogatói a Belügyminisztérium és a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány, védnöke az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság. A témahét szervezését támogatja az Energiaügyi Minisztérium és az Igazságügyi Minisztérium mellett a MOHU és a MÁV is.

Minden hazai és határon túli nevelési-oktatási intézmény részt vehet a témahéthez kapcsolódó programokon, illetve szervezheti meg az adott témával összefüggő tanítási órákat, foglalkozásokat. A témahétre az egész Kárpát-medencéből csatlakozhatnak magyar nyelven oktató általános iskolák és középfokú oktatási intézmények.

A közlemény szerint a nyitórendezvény április 22-én, hétfőn a Parlament Vadásztermében lesz.

Hozzátették, hogy Áder János volt köztársasági elnök idén is tart tanórát középiskolás diákok részére április 24-én, szerdán délelőtt a Siófoki Szakképzési Centrumban. A rendkívüli tanóra online közvetítéssel az egész Kárpát-medencében több tízezer diák és érdeklődő részére egyidőben lesz elérhető.

Kitértek még a Legaktívabb Iskola díj pályázatra, amelyre a hazai és a határon túli iskolák a Fenntarthatósági Témahéten megvalósított programjaikkal pályázhatnak, valamint fenntarthatósági tudásversenyekre, mint például a ZöldOkos Kupa és a Zöld Föld Kupa.

Közölték, a ZöldOkos Kupa a fenntarthatóság témakörében egyedülálló és hiánypótló országos tudásverseny, amely 2024-ben az 5-6. évfolyamosok és a 7-8. évfolyamosok számára indul.

A Zöld Föld Kupa idén indul először, a többfordulós fenntarthatósági tudáspróba a 9-12. évfolyamos hazai és határon túli középiskolás magyar diákok részére. A Zöld Föld Kupa kiemelt szakmai partnere a Magyar Tudományos Akadémia és Fenntartható Fejlődés Elnöki Bizottsága.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!