Idén befejeződik a Yettel többéves hálózatfejlesztési programja

Gazdaság, 2024.03.27

A Yettel idén befejezi a 2020-ban indult hálózatmodernizációs programját, a több tízmilliárd forintos fejlesztés eredményeképpen a teljes hálózat több mint 4 ezer bázisállomásának minden eleme megújult - jelentette be Koller György, a Yettel műszaki vezérigazgató-helyettese sajtóbeszélgetésen szerdán Budapesten.

Hozzátette: a hálózatmodernizáció során az elavult 3G technológiát kivezették. Az országosan lakosságra vetített 99,5 százalékos lefedettségű 4G-hálózat kapacitása a korábbi 2-3 szorosára növekedett és a fejlesztés utat adott a legújabb, 5G-technológia elterjedésének, és az erre épülő szolgáltatásoknak is. A Yettel hálózatán a 2010-es évektől évente mintegy 30 százalékos adatforgalom-növekedés történt, ami az 5G és az otthoni szolgáltatások megjelenésével a legutóbbi évben már 80 százalékra nőtt - ismertette.

Koller György kitért arra, hogy a Yettel fokozatosan bővülő 5G-hálózatán jelenleg országosan több mint 700 bázisállomáson érhető el az 5G mobiltechnológia, és mára a mobilinternet-forgalom mintegy 15 százaléka ezen a technológián zajlik. A szolgáltatás minden olyan Yettel ügyfél számára elérhető, aki rendelkezik ehhez megfelelő készülékkel, és 5G-vel lefedett területen tartózkodik. Az 5G a mobiltechnológia jelenleg elérhető legújabb generációja, ami akár tízszer olyan gyors, és akár tízezerszer annyi eszközt tud kiszolgálni nagyon alacsony válaszidővel, mint a korábbi 4G technológia. Év végére az 5G állomások száma eléri majd az ezret.

Szafonov Olga, a Yettel lakossági kereskedelmi igazgatója arról tájékoztatott, hogy folyamatosan monitorozzák a hálózat teljesítményét és vizsgálják az ügyfelek igényeit, és ahol szükséges, további fejlesztéseket hajtanak végre. Idén figyelnek az 5G-lefedettség további, főként vidéki fejlesztésére - mondta. A legtöbb ügyfél mobilon és applikációkon intézi a mindennapjait, egyre több okoseszközt használnak, az adatigény folyamatosan emelkedik.

Kiemelte, hogy éppen 30 éve indította el a Yettel - akkor még Pannon GSM néven - kereskedelmi GSM szolgáltatását elsőként Magyarországon.

A Yettel 2022-ben a magyar, bolgár és szerb ügyfelek számára bevezetett cseh székhelyű PPF Telecom Group új távközlési márkája. A PPF Telecom Group a kelet-közép-európai régió egyik vezető távközlési szolgáltatója, amely magában foglalja a Yettel távközlési vállalatot és a CETIN távközlési infrastruktúra vállalatot. A csoport öt országban (Csehország, Szlovákia, Magyarország, Bulgária és Szerbia) van jelen, és mobil, vezetékes, adat- és internetes televíziós szolgáltatásokat nyújt. A régióban 18 millió mobil ügyfele van, továbbá 1,1 millió szélessávú vezetékes előfizetővel és több mint 700 ezer PayTV ügyféllel rendelkezik. A csoport munkavállalóinak teljes létszáma 12 700 fő.

A nyilvános cégadatok szerint a Yettel Magyarország 2022-ben, legutóbbi lezárt gazdálkodási évében 217 milliárd forint árbevételt ért el, adózott nyeresége 14 milliárd forint volt.
(MTI)

Címkék

Yettel
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!