Idén duplázhatja tranzakciós forgalmát Magyarországon az iBanFirst pénzügyi fintech szolgáltató

Gazdaság, 2024.04.03

Az iBanFirst kis- és középvállalkozások nemzetközi pénzforgalmát támogató online platform 2024-ben 2 millió eurós forgalommal számol magyar irodájában, míg a tranzakciók értéke 1 milliárd euróra növekedhet, amely duplája működésének első, nem teljes évének.

Emlékeztettek: a tíz európai országban működő iBanFirst 2023 márciusában kapta meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) működési engedélyét. Az eltelt időszakban a 600 ügyfelet kiszolgáló magyar fióktelep vált a cég legdinamikusabban fejlődő piacává a közép- és kelet-európai térségben.

Az iBanFirst elsősorban azonnali devizaátváltást és gyors átutalást kínál partnerei számára több mint 30 devizanemben, de a társaság személyre szabott fedezeti megoldásaival is alternatívát kínál a hagyományos banki szolgáltatásokkal szemben - idézte a közlemény Henrik Gergelyt, az iBanFirst Magyarországért felelős értékesítési igazgatóját.

A hagyományos banki díjak elkerülésével a digitális pénzügyi megoldások akár 50 milliárd forint éves megtakarítást eredményezhetnek a magyar kkv-k számára - közölték.

Adataik szerint tavaly megugrott az árfolyam-ingadozással szembeni védelem iráni igény. A nemzetközi kitettséggel rendelkező magyar cégek által kötött fedezeti ügyletek száma háromszorosára nőtt, és a kockázatkezelési megoldások az iBanFirst Hungary bevételének mintegy negyedét teszik, és a kereslet további növekedésével számolnak.

A 2016-ban alapított pénzügyi szolgáltató cég már tíz európai országban 13 irodával van jelen, havonta 1,5 milliárd eurónyi tranzakciót bonyolít le.

Az MNB korábbi tájékoztatása szerint az iBanFirst pénzügyi hátterét a francia központi bank (bpiFrance), európai kockázati tőkebefektetők (Elaia, Xavier Niel), illetve a Marlin Equity Partners amerikai befektetési alap biztosítja. Működését a Belga Nemzeti Bank szabályozza, és 2023 márciusa óta az MNB engedélyével is rendelkezik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!