IHS Markit - Közel hatéves csúcsra gyorsult az euróövezeti magánszektor növekedése

Gazdaság, 2017.02.21

A várakozásoknál jóval erősebb ütemben, közel hat éve nem tapasztalt mértékben növekedett az euróövezeti magánszektor februárban. Jelentősen nőtt a munkahelyek száma, gyorsuló ütemben gyarapodtak a megrendelések, javult az üzleti hangulat, miközben tovább erősödtek az inflációs nyomások - ez derült ki az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport beszerzésimedzser-indexeinek előzetes adataiból.

Az IHS Markit kedden közzétett jelentése szerint az euróövezet feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe 70 havi csúcsra, 55,5 pontra növekedett a januári 55,2 pontról. Elemzők 55,0 pontra számítottak.

A szolgáltatóipar beszerzésimedzser-indexe 55,6 pontra, 69 havi csúcsra nőtt. Elemzők az előző havival megegyező értékre, 53,7 pontra számítottak.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett összetett BMI 70 havi csúcsra, 56,0 pontra emelkedett a januári 54,4 pontról, szemben az elemzők által várt 54,3 ponttal.

A BMI mutató 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését jelzi. Az előzőnél magasabb, 50 pont feletti érték a gazdasági aktivitás fokozódását tükrözi.

Februárban 2011 eleje óta nem tapasztalt mértékben bővült a feldolgozóipar és a szolgáltató szektor is az euróövezetben. Az új megrendelések állománya 2011 áprilisa óta nem tapasztalt ütemben emelkedett, és a foglalkoztatottak számának erős növekedése mellett is nőtt a teljesítésre váró megrendelések állománya.

A februári beszerzésimenedzser-indexek azt mutatják, hogy az idei első negyedévben az előzőhöz képest 0,6 százalékkal növekedhet az euróövezet hazai összterméke - kommentálta a tanulmány megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza, aki szerint az Európai Központi Bank döntéshozói örülni fognak a gazdasági növekedés gyorsulásának és az infláció erősödésének, de tovább aggódhatnak az idei holland, francia és német választások, valamint a Brexit lehetséges gazdasági következményei miatt. Williamson úgy látja, a németországi parlamenti választásokig kevéssé valószínű, hogy az EKB bármit is változtasson monetáris politikáján.

A közgazdász nagy meglepetésnek nevezte Franciaország teljesítményét: 2011 májusa óta először a francia kompozit BMI értéke meghaladta a németet. Franciaország összetett beszerzésimenedzser-indexe 56,2 pontra ugrott a januári 54,0 pontról, Németországé pedig 56,1 pontra emelkedett az előző havi 54,8 pontról, ami pedig azt jelenti, hogy a két országban 0,6-0,7 százalékkal bővülhet a GDP az első negyedévben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!