Innovációs konferencia: a hatékonyságot kell növelni

Gazdaság, 2015.12.03

Az innováció hatékonyságát növelni kell, hogy a kutatás-fejlesztés eredménye jobban hasznosuljon - mondta Friedler Ferenc, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs (NKFI) Hivatal innovációs és általános elnökhelyettese csütörtökön a K+F és Innováció a 21. századi Európában című budapesti konferencián.

A Piac és Profit üzleti magazin, valamint a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) az idén először rendezte meg a kutatás-fejlesztési és innovációs országos konferenciát, a jövőben évente adnak lehetőséget a szakmai szereplői találkozására.

Friedler Ferenc a konferencia köszöntőbeszédében hangsúlyozta a pályázati kiírásban a célorientáltság megfogalmazásának fontosságát, a megvalósításánál pedig az ipari partnerek bevonását. Megemlítette, hogy előkészítés alatt áll 25 milliárd forint kerettel egy olyan pályázati kiírás, amelyben a felsőoktatási ipari központok kialakításának lehetőségét teremtenék meg, erősítve ezzel az ipari partnerek pozícióját az egyetemmel közösen megvalósuló projektekben.

Az innovációs hivatal elnökhelyettese szólt arról, hogy a hazai-kutatás-fejlesztésre és innovációra a konvergenciarégióban a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP), a központi régióban a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap (NKFI Alap) kínál támogatási lehetőségeket, a pályázatokat a hivatal honlapján folyamatosan követni lehet.

Farkas Szabolcs, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) elnökhelyettese a szellemi tulajdon védelmének fontosságát hangsúlyozta, kiemelve, hogy ehhez rendelkezésre állnak a jogi keretek.

Kitért arra, hogy felmérések szerint Magyarországon növekszik a kis- és középvállalkozás körében a kutatás-fejlesztéssel, innovációval foglalkozók aránya. Magyarországon 2012-től egységes fogalomrendszer van a kutatás-fejlesztés-innovációra, és egységes minősítési intézményrendszert működtet a hivatal - emlékeztetett.

Az innovációs minősítést a vállalkozások is igénybe vehetik - mondta az elnökhelyettes, ismertetve, hogy a hivatali minősítés tanúsítja a projekt kutatás-fejlesztési és innovációs tartalmát, az erről kiadott határozatot más hatóságok is elfogadják, köztük az adóhatóság az adókedvezmény igénybevételének jogosultságához.

Vedres András, a Magyar Feltalálók Egyesülete főtitkára a konferencián azt hangsúlyozta, hogy nem általában az innovációt, hanem a feltalálást kell támogatni. Modern rabszolgaságnak nevezte, hogy az alkalmazásban álló feltalálók egyre kevésbé részesednek szellemi termékük hasznából.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!