Ipari célú kutatás-fejlesztési projektek nyertek 27 milliárd forintot

Gazdaság, 2017.08.25

Összességében 27 milliárd forintnyi célzott támogatást kaptak a hazai innovációs alapból azok a vállalkozások, amelyek hosszú távon fenntartható, stratégiai jelentőségű kutatói-ipari együttműködésekben vesznek részt - közölte a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) pénteken az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a szóban forgó pályázati konstrukciókkal ösztönözni kívánják az együttműködést. Olyan projektek kaptak támogatást, amelyek a XXI. század gazdasági és társadalmi problémáinak megoldására adnak választ üzletileg is hasznosítható kutatási eredményekkel az agrár-innováció, a digitális gyártástechnológia, a kvantumtechnológia és az agykutatás területén.

A felfedező (alap)kutatásokat, a célzott fejlesztéseket és az innovatív vállalkozásokat kiegyensúlyozottan ösztönző versenypályázati finanszírozással érhető el az innovációs teljesítmény fokozatos és fenntartható javulása - hangsúlyozta Pálinkás József, az NKFIH elnöke az eredményhirdetéseket kommentálva.

A "Versenyképességi és kiválósági együttműködések" 17 milliárd keretösszegű felhívására 47 pályázat érkezett, összesen több mint 37,5 milliárd forintos támogatási igénnyel. Az üzletileg is hasznosítható kutatási eredmények létrehozására benyújtott pályázatok többlépcsős testületi értékelése nyomán 21 projekt jutott támogatáshoz.

Nyert például a digitális gyártástechnológia alprogramjában az evopro vezette konzorcium, amely kkv-k számára fejleszt moduláris digitális gyártástechnológiai keretrendszert és szolgáltatásokat. Emellett az agrár-innovációt és biotechnológiai megoldásokat támogató alprogramban a nyertes projektek között megtalálható a magasabb húsminőséget célzó sertéstenyésztési program is.

A "Nemzeti Kiválósági Program" 10 milliárdos keretösszege lehetővé teszi az idén záruló és figyelemre méltó eredményeket felmutató Nemzeti Agykutatási Program folytatását, valamint a kvantumtechnológia világszerte tapasztalható, robbanásszerű fejlődéséhez való hazai hozzájárulást - tartalmazza a tájékoztatás.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!