Ismét sztrájkotak a sopronkövesdi Autoliv Kft. dolgozói

Gazdaság, 2024.04.11

A sopronkövesdi Autoliv Kft. dolgozói újabb, ezúttal 24 órás sztrájkot tartottak, miután a munkáltató nem teljesítette a szakszervezet bérköveteléseit - tájékoztatta a Vasas Járműbiztonsági Alkatrészgyártó alapszervezet titkára az MTI-t csütörtökön, az akciót követően.

Marstisné Horváth Marianna felidézte, hogy március 21-én 2 órás figyelmeztető sztrájkot, március 27-én 6 órás sztrájkot tartottak, miután a szakszervezet nem fogadta el a munkáltató által egyoldalúan bevezetett béremelést.

A titkár kiemelte, hogy a 24 órás sztrájkban a dolgozók mintegy 80 százaléka vett részt, köztük néhány vendégmunkás is. Hozzátette, hogy "volt néhány fülöp-szigeteki, ukrán és magyar dolgozó, akik dolgoztak, mert komoly fenyegetés volt a magyar vezetés részéről".

A sztrájk fegyelmezett volt, volt olyan részleg, ami mind a három műszakban teljesen leállt - mondta.

Hangsúlyozta, hogy újabb ajánlatot ezúttal sem kaptak a munkáltatótól, így a munkabeszüntetést folytatni fogják.

A szakszervezet követelései között szerepel, hogy az év elejéig visszamenőleg 15 százalékos bérfejlesztést kapjanak az operátori és az úgynevezett DLS állományban lévők, és 12 százalékos bérfejlesztést az indirekt (kiszolgáló tevékenységet végző) fizikai állományban lévők. Az étkezési hozzájárulás összegének emelése a saját munkavállalók részére 15 ezer forint összegben, és évente 160 ezer forint üdülési jutalom adása úgy, hogy a juttatás feltételei azonosak maradnak az előző évivel.

Az MTI többször kereste telefonon az Autoliv Kft.-t a sztrájkkal kapcsolatban, sikertelenül.

Az Autoliv Ipari és Kereskedelmi Kft. a stockholmi székhelyű Autoliv-cégcsoport tagja, amely biztonsági öveket gyárt járművekhez. A cég 1993 óta van jelen Magyarországon.

A nyilvános céginformációs adatok szerint a cég árbevétele 2022-ben 23,6 milliárd forint volt, 5,8 milliárd forinttal több, mint 2021-ben. Adózott eredménye 2022-ben 948 millió forint volt, 799 millió forinttal magasabb, mint az előző évben. A társaság 2022-ben 1524 embert foglalkoztatott.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!