ITM: átadták a Virtuális Erőmű Program (VEP) energiahatékonysági kiválósági pályázatának díjait

Gazdaság, 2018.09.20

Idén már második alkalommal hirdették meg a Virtuális Erőmű Program (VEP) energiahatékonysági kiválósági pályázatát, amelynek díjátadó ünnepségét csütörtökön tartották az Innovációs és Technológiai Minisztériumban (ITM).

A Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft. által 2011-ben elindított Virtuális Erőmű Program a legnagyobb szakmai és társadalmi összefogással rendelkező hazai energiahatékonysági program, amelyhez eddig több ezer vállalkozás, iskola és önkormányzat csatlakozott. A meghirdetett energiahatékonysági kiválósági pályázat célja, hogy Magyarország olyan virtuális erőművet "építsen fel" igazolt energia-megtakarításokból, amely gyakorlatilag kiváltja egy valódi erőmű létrehozását.

Az ITM közleménye szerint a díjátadó eseményen elhangzott, hogy a VEP indulásakor azt tűzték ki célul, hogy a programhoz csatlakozók egy 200 megawatt teljesítményű erőmű termelésének megfelelő energiamegtakarítást érjenek el 2020-ig, ezt a célt már az idén márciusban sikerült elérni. A VEP ezzel az ország hetedik legnagyobb "erőművévé" nőtte ki magát. Molnár Ferenc, a szervezet ügyvezetője abban bízik, hogy a VEP 2030-ra Paks után az ország második legnagyobb virtuális villamos erőművévé válhat.

A közlemény idézi György Lászlót, az ITM gazdaságstratégiáért és -szabályozásért felelős államtitkárát, aki a díjátadón hangsúlyozta: a kormány és a tárca elsődleges célja a magyarok életminőségének növelése, amelyhez elengedhetetlen a fenntartható gazdasági gyarapodás, a hazai vállalatok hozzáadott értékének növelése a hatékonyságuk és a termelékenységük javításával. Ennek egyik eleme az energiahatékonyság, az egyik legjobb energia a fel nem használt energia, mely ugyanolyan tiszta, mint a teljes egészében megújuló forrásból származó energia. Fontos, hogy Magyarország élen járjon a tiszta, széndioxid-semleges energia előállításában - hangsúlyozta az államtitkár.

Botos Barbara klímapolitikáért felelős helyettes államtitkár a közlemény szerint elmondta, hogy az ITM célja elébe menni és kezelni az éghajlatváltozással kapcsolatos problémákat és lehetőségeket, ennek egyik állomásaként a hazai beépített naperőművi kapacitás a következő években közel 3 ezer megawattra nőhet.

Szili Katalin, a Nemzeti Fenntartható Fejlődés Tanácsának alapító, tiszteletbeli elnöke - aki a kezdetektől védnöke a VEP-nek - arról beszélt, hogy a díj nem csupán elismerés az energiatakarékosságban élen járó vállalatoknak, vállalkozásoknak, intézményeknek, hanem példaadó a társadalmi felelősségvállalásban, a környezet megóvásában is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!