Javította idei gazdasági előrejelzéseit a cseh pénzügyi tárca

Gazdaság, 2024.04.10

Javította az idei évre szóló gazdasági előrejelzéseit a cseh pénzügyminisztérium.

Az új prognózis szerint a bruttó hazai termék (GDP) az idén 1,4 százalékkal növekedhet, míg az éves szintű infláció 2,7 százalékos lesz - közölte Zbynek Stanjura cseh pénzügyminiszter. Az általa vezetett tárca korábban 1,2 százalékos GDP-növekedést és 3,1 százalékos inflációt várt.

Zbynek Stanjura szerint a cseh gazdaság az idén meghaladja a koronavírus-járvány előtti szintet, és miután növekedése gyorsabb lesz az euróövezet 0,5 százalékra becsült növekedésénél, Csehország 2020 után először most újra közeledni fog az euróövezethez.

A cseh gazdasági növekedést elsősorban a háztartási kiadások növekedése és a magánszektor beruházásai fogják előrevinni, míg 2023-ban ez a külkereskedelemnek volt köszönhető.

A munkanélküliségi ráta továbbra is alacsony szinten marad, bár a tavalyi 2,6 százalékról várhatóan 2,8 százalékra emelkedik.

Kedvező fejleménynek tekinthető, hogy az idén várhatóan 3,6 százalékkal növekednek a reálbérek, ami a háztartási kiadások emelkedését vonhatja maga után - jelezte a miniszter.

Ami a következő, 2025-ös évet illeti, a minisztérium arra számít, hogy a GDP növekedése 2,6 százalékos lesz, míg az infláció 2,4 százalékra csökken. A munkanélküliség 2,7 százalékos lehet, tehát lényegében marad az mostani szinten.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!