Javultak a német ipar exportvárakozásai márciusban

Gazdaság, 2024.03.25

A német feldolgozóipari vállalatok márciusban az előző havinál kedvezőbben ítélték meg exportlehetőségeiket a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének havi rendszerességgel végzett felmérésének hétfőn közzétett adatai alapján.

Az ifo (ifo Institut - Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e.V.) exportvárakozásokat számszerűsítő hangulatindexe márciusban mínusz 1,4 pontra ugrott a februári mínusz 7,0 pontról.

A világkereskedelem várhatóan élénkül a következő hónapokban, a német exportőrök pedig abban reménykednek, hogy profitálnak majd ebből - nyilatkozta Klaus Wohlrabe, az ifo felmérésekért felelős vezetője.

Németországban az előző havinál lényegesen több iparág számít exportnövekedésre a következő hónapokban.

Elsősorban az élelmiszer- és italgyártók számítanak exportértékesítésük növekedésére. Az autóiparban is derűlátóbb lett a hangulat márciusban. Az év harmadik hónapjában még az energiaigényes vegyipari ágazat is újra bizakodónak mutatkozott a jövőt illetően. A gép- és berendezésgyártók körében jelenleg nagyjából egyensúlyban vannak a pozitív és negatív kilátások. A textilipar, a nyomdaipar és a fémipar ugyanakkor az export visszaesésre számít az ifo felmérésének tanúsága szerint.

Egy évvel ezelőtt, 2023 márciusában 0,3 ponton állt a német ipari exportőrök üzleti várakozásait számszerűsítő index értéke. Idén januárban mínusz 8,2 ponttal kezdett az ifo intézet exportágazati hangulatindexe, tavalyi mélypontját mínusz 9,8 ponton, 2020 májusa óta a legalacsonyabb szinten érte el szeptemberben, részben a nagyfokú geopolitikai bizonytalanság miatt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!