Jelzáloglevél-csereaukciót tartott az MBH Jelzálogbank

Gazdaság, 2024.06.25

Sikeres tőzsdei jelzáloglevél-csereaukciót tartott kedden az MBH Jelzálogbank, a beérkezett, összesen 9,6 milliárd forint ajánlatból 5,6 milliárd forintot fogadott el - közölte a társaság kedden az MTI-vel.     

A tranzakcióval az MBH Jelzálogbank az idén október 24-én lejáró, változó kamatozású jelzáloglevelét kívánta lecserélni egy új, ugyancsak változó kamatozású, 2032-ben lejáró jelzáloglevélre. Az új sorozat negyedévente fizet kamatot - amelynek mértéke 3 havi BUBOR +0,6 százalék -, az első kamatfizetésre 2024. augusztus 25-én kerül sor, amikor is az éves fizetendő kamat 7,47 százalék lesz.

A tranzakcióból származó forrásokból az MBH Jelzálogbank refinanszírozási hitelt nyújt a partnerbankjainak. A hitelintézetnek ez volt az ötödik tőzsdei jelzáloglevél-tranzakciója idén, eddig 27,3 milliárd forint értékben bocsátott ki és 25,4 milliárd forint értékben vásárolt vissza jelzálogleveleket - írták.

A közlemény szerint az ajánlatot tevő befektetők átlátható piaci körülmények között újíthatták meg a lejáratához közelítő értékpapírjaikat azzal, hogy a kibocsátó azonnali újrabefektetési lehetőséget kínált. Ehhez hasonló csereaukciót a magyar kötvénypiacon eddig kizárólag az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) hajtott végre, a hitelintézetek közül az MBH Jelzálogbank az első - emelték ki.

Az MBH Jelzálogbank 1998-ban kezdte meg működését FHB Földhitel- és Jelzálogbank néven, 2003 óta a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) kibocsátója. Részvényei hétfőn 830 forinton zártak, értékük a megelőző egy évben 822 és 828 forint között változott.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!