Koncz Zsófia: a rezsicsökkentés fenntartásának szempontjából is fontos, hogy minél többen kitöltsék a zöld energiával kapcsolatos kérdőívet

Gazdaság, 2024.04.11

A rezsicsökkentés fenntartásának szempontjából is fontos, hogy minél többen kitöltsék a zöld energiával kapcsolatos online kérdőívet az április 15-i határidőig - hívta fel a figyelmet az Energiaügyi Minisztérium (EM) parlamenti államtitkára csütörtökön Pécsen, a Közös ügyünk a zöldenergia felméréshez kapcsolódó sajtótájékoztatón.

Koncz Zsófia felidézte: az Európai Unió szankciós politikája komoly energiaválságot okozott a kontinensen, ami felhívta a figyelmet a tiszta, biztonságos és megfizethető árú energiára.

Kiemelte, hogy a magyar kormány ebben a nehéz időszakban is fenntartotta a kedvező lakossági rezsidíjakat, ezzel együtt a magyarországi energiatermelésre is komoly hangsúlyt fektetett.

Ismertette, hogy a kabinet a napenergia- és az atomenergiakapacitás növelését tűzte ki, előbbi kapcsán pedig már most teljesítette Magyarország azokat a célokat, amelyeket 2030-ra tűzött ki korábban. Februárban ugyanis 6100 megawatt (MW) fölé nőtt az ország napenergiakapacitása, március 20-án pedig egy másik rekord dőlt meg, amikor az ipari napenergiatermelés tartósan is 3000 MW felett volt - mondta.

Felhívta a figyelmet arra, hogy elektromos járművek terén is újabb határt ért el az ország februárban, amikor 50 ezer fölé emelkedett a tisztán elektromos meghajtású járművek száma.

Elmondása szerint a kormány továbbra is ösztönzi a zöld átállást, ennek megfelelően a lakosok tárolókapacitással kiegészített napelemrendszerek telepítésére szerezhetnek komoly támogatásokat, míg a vállalkozások az elektromos járművek beszerzésére nyerhetnek el forrásokat.

Kiemelte: a magyar kormány a további intézkedések meghatározása érdekében kéri a lakosság véleményét, ezért 13 kérdésből álló - április 15-ig elérhető - online kérdőívet tett elérhetővé a zoldenergia.kormany.hu oldalon.

A kérdőív egyebek mellett érinti a zöld energia felhasználás fokozásának kérdését, az elektromobilitást és az atomenergiát át a geotermikus energia témakörét is - sorolta.

Koncz Zsófia aláhúzta: mivel az intézkedést folyamatosan meg kell védenie a kormánynak, a rezsicsökkentés fenntartásának szempontjából is fontos, hogy minél többen kitöltsék a kérdőívet az április 15-i határidőig.

Csizmadia Péter (Fidesz), a pécsi önkormányzat képviselője, a kormánypárt pécsi polgármesterjelöltje közölte: egy korábban általa elindított pécsi konzultáció is érintette a zöld átállást, hiszen "Magyarország éllovasként kíván részt venni a zöld átállás évtizedében", ebben pedig Pécs is ki szeretne emelkedni.

Felhívta a figyelmet arra, hogy Pécs csak az utóbbi három évben mintegy félmilliárd forintos kárt szenvedett, mert egy már elkészült napelemparkját a jelenlegi ellenzéki városvezetés évekig képtelen volt üzembe helyezni.

A továbbiakban nem szabad megengedni ilyen hibákat, ellenben komoly hangsúlyt kell fektetni a napenergia-kapacitás növelésére és a megtermelt energia tárolására, felhasználására - mondta a politikus. Utóbbiak kapcsán példaként jelezte: a dízelüzemű városi buszok elektromosra cserélésével hatalmas összegeket tudna megspórolni a baranyai vármegyeszékhely, ahogy a városi létesítmények - így egy majdani fürdőkomplexum - energaellátásánál is érdemes lesz a napenergiára támaszkodni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!