Kormánybiztost neveztek ki a magyar-szlovák energetikai infrastruktúra fejlesztésére

Gazdaság, 2024.03.11

Kormánybiztost neveztek ki a magyar-szlovák energetikai infrastruktúra fejlesztésére - tájékoztatta az Energiaügyi Minisztérium (EM) az MTI-t hétfőn közleményben.

A szaktárca ismerteti: Czepek Gábor, az Energiaügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára 2024. március 12-től a magyar-szlovák energetikai infrastruktúra fejlesztésért felelős kormánybiztosként is dolgozik. Kiemelt feladata lesz, hogy megkísérelje a bősi erőmű ügyében mindmáig rendezetlen kérdések, több évtizedes viták kompromisszumos lezárását.

A kinevező határozat nevesíti a bős-nagymarosi vízlépcsőrendszer ügyét, amelyben a tárgyalási álláspont tervezetét kell kidolgoznia és a kormány elé terjesztenie. A kormánybiztos látja el a továbbiakban ehhez kapcsolódóan a kormány képviseletét az energetikai, környezetvédelmi szakpolitikai és nemzetközi jogi egyeztetéseken - ismertették.

Az EM emlékeztet: a nagymarosi építkezést 35 éve függesztették fel. 1989 óta nem született kölcsönösen elfogadható megoldás egyebek mellett a Duna vízhozamának megosztásában sem. A vitás kérdések annak ellenére állnak fenn, hogy több mint negyedszázados a hágai Nemzetközi Bíróság 1997-es ítélete is, amely rendezésükre kötelezi a feleket.

A kétoldalú kapcsolatok kedvező alapulása jó alapot teremthet a rég időszerű megállapodásra - mutat rá az EM. A hosszú távon fenntartható megegyezés mellett szól, hogy a két ország adottságai, kihívásai szakpolitikai szempontból jórészt hasonlóak, helyzetüket összességében inkább jellemzi az egymásrautaltság és érdekazonosság.

A minisztérium tájékoztatása szerint Czepek Gábor 2014 óta több minisztériumban és stratégiai iparágakban működő, meghatározó állami cégek élén vállalt vezetői szerepet. Jelenleg az Energiaügyi Minisztérium közigazgatási államtitkáraként dolgozik, emellett az MVM Zrt. Igazgatóságának elnöke, e feladatokat a jövőben is ellátja. Kormánybiztosi tevékenységét az energiaügyi miniszter útján a miniszterelnök irányítja.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!