Közzétette negyedéves jelentését az ORLEN Csoport

Gazdaság, 2024.02.23

A lengyel ORLEN Csoport energetikai vállalat a 2023. december 31-én zárult negyedévben 11,2 milliárd zloty LIFO-alapú EBITDA-t (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredményt) és 7,3 milliárd zloty nettó nyereséget ért el - tájékoztatta a cég pénteken az MTI-t.

A vállalat közleménye szerint a teljes 2023-as évre vonatkozó LIFO-alapú EBITDA elérte a 44,8 milliárd zlotyt, a bevétel 373 milliárd zloty, míg a nettó nyereség 27,6 milliárd zloty volt.

Az ORLEN Csoport negyedik negyedéves eredményeire pozitív hatással volt a gázszegmens teljesítménye, amely 11 milliárd zlotyval járult hozzá az EBITDA-hoz, elsősorban az alacsonyabb beszerzési költségeknek és a magasabb értékesítési volumennek köszönhetően.

Az ORLEN emellett több mint 20 százalékkal növelte kiskereskedelmi értékesítési volumenét az előző évhez képest, részben a magyarországi és szlovákiai hálózatbővítések eredményeként.

"Az ORLEN idei évre tervezett beruházási kiadásai több mint 38 milliárd zlotyt tesznek ki, ebből közel 28 milliárd zlotyt növekedést szolgáló projektekre fordítunk" - nyilatkozta Witold Literacki, az ORLEN igazgatótanácsának megbízott elnöke és vezérigazgatója.

A tavalyi negyedik negyedévben az ORLEN Csoport upstream szegmense 578 millió zloty LIFO-alapú EBITDA-t ért el. Az eredményt jelentősen befolyásoló tényezők között szerepelt a szénhidrogénárak csökkenése, ezen belül a gáz esetében mintegy 60 százalékos, a nyersolaj esetében pedig 6 százalékos csökkenés az előző évhez képest.

Tavaly novemberben egy stratégiai tranzakció keretében az ORLEN Csoporthoz tartozó PGNiG Upstream Norway tulajdonába került a KUFPEC Norway szénhidrogéntermelő üzletága. Az üzletet követően az ORLEN Csoport norvégiai földgáztermelése harmadával növekedhet, és meghaladja majd az évi 4 milliárd köbmétert, a napi szénhidrogén kitermelés pedig már 2024-ben meghaladja a 100 000 olajhordóval egyenértékű gázmennyiséget.

A finomítói szegmens LIFO-alapú EBITDA-mutatója 2023 negyedik negyedévében 594 millió zloty volt. Az üzletág által elért eredményt negatívan befolyásolták a makrogazdasági tényezők, így az orosz olaj fokozatos kivonásával járó változások a nyersolajkínálatban, illetve a zloty felértékelődése az amerikai dollárral szemben.

A poliolefinek, a PTA, a PVC és a műtrágyák alacsonyabb árrésének, valamint a CO2 határidős ügyletek értékelésének eredményeként a petrolkémiai szegmens LIFO-alapú EBITDA-ja mínusz 345 millió lengyel zloty lett. Az európai műanyag- és petrolkémiai piac azonban az előrejelzések szerint 2030-ig a gazdasági növekedési ciklusokkal összhangban bővülni fog. Ennek megfelelően az ORLEN is folytatja a fejlesztéseket a szegmensben, különösen a modern petrokémiai termékek területén, beleértve az újrahasznosítást is.

A tavalyi negyedik negyedévben a villamosenergia-termelési szegmens EBITDA-ja mínusz 799 millió lengyel zloty volt. Ez többek között a kedvezőtlen makrogazdasági környezetnek és egyszeri tételeknek tulajdonítható. Az eredményt kedvezőtlenül befolyásolta a lengyelországi energiaárak befagyasztása 2024-re, amelyben az ORLEN Csoport is közreműködik.

A kiskereskedelmi szegmens EBITDA-ja 2023 negyedik negyedévében 633 millió zloty volt. Ez az eredmény az időszak alatt elért 21 százalékos forgalomnövekedésnek köszönhető, a benzineladások 14 százalékkal, a gázolajeladások 26 százalékkal, az LPG-eladások pedig 3 százalékkal nőttek.

Az ORLEN Csoport kiskereskedelmi hálózata 73 új töltőállomással, 3170 egységre bővült a múlt évben. Ehhez a növekedéshez hozzájárultak az OMV-től vásárolt, németországi önkiszolgáló töltőállomások, valamint a Magyarországon és Szlovákiában a Mol-tól vásárolt kutak. 2024 első negyedévében az ORLEN 267 töltőállomás akvizícióját is véglegesítette Ausztriában, ahol ezzel a harmadik legnagyobb kiskereskedelmi szolgáltatóvá vált.

A nem üzemanyag-értékesítési kereskedelmi egységek száma az előző évhez képest 146-tal, 2605-re nőtt. Lengyelországban 1918, a Cseh Köztársaságban 347, Németországban 195, Magyarországon 66, Szlovákiában 49, Litvániában pedig 30 üzletet üzemeltet a Csoport. Az ORLEN alternatív üzemanyagokat kínáló hálózata is gyorsan bővül. Az ügyfelek rendelkezésére álló alternatív töltőpontok száma 734-re nőtt, ebből 538 Lengyelországban, 142 a Cseh Köztársaságban, 45 Németországban és kilenc Magyarországon található. Az ORLEN a futárszolgáltatások szegmensében is jelen van, az ORLEN Paczka szolgáltatása ma már közel 10 600 átvételi- és leadási ponton érhető el Lengyelország-szerte.

Miközben az ORLEN több milliárd zlotyt fordított beruházásokra, az elmúlt évben megőrizte stabil pénzügyi helyzetét.

2024-ben az ORLEN a stratégiájával összhangban hajtja végre az egyes üzleti területek fejlődését támogató legfontosabb beruházásait. Jelenleg is zajlik Lengyelország első tengeri szélerőműparkjának, a Baltic Powernek az építése, illetve ezzel párhuzamosan a Csoport upstream eszközportfóliójának fejlesztése, beleértve a norvég kontinentális talapzaton lévő eszközöket is.

Az ORLEN idén a hidrogénprojektjeit is felgyorsítja, többek között további hidrogén-töltőállomások építésével. Idén április végéig az ORLEN Magyarországon 63 töltőállomás üzemeltetését veszi át, ezzel lezárja a Mol-lal kötött megállapodását. A Csoport töltőállomásainak száma ezzel meghaladja majd a 3500-at, és így a kiskereskedelmi szegmens fejlesztésére irányuló stratégiában kitűzött célt is teljesíti az ORLEN.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!