Közzétették a kutatás-fejlesztési és innovációs célú GINOP-pályázatok első nyerteseit

Gazdaság, 2016.05.06

Közzétették a kutatási infrastruktúra fejlesztését célzó felhívás (GINOP) első pályázati fordulójának nyerteseit, ezzel elsőként lezárult a kutatásfejlesztési és innovációs célú GINOP pályázatok egyik felhívásának teljes értékelési folyamata - közölte a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal az MTI-vel pénteken.

A stratégiai jelentőségű hazai kutatóhelyek K+F kapacitásainak erősítését és a nemzetközileg versenyképes kutatási infrastruktúrák kialakítását ösztönző GINOP-felhívásra az első fordulóban 86 projektjavaslat érkezett szakpolitikai véleményezésre. Ezek összesített támogatási igénye több mint 110 milliárd forint volt - csaknem háromszor annyi, mint a rendelkezésre álló teljes keretösszeg -, de támogató szakpolitikai véleményt csupán a projektek negyede kapott.

A hazai kutatási infrastruktúra megerősítését célzó GINOP-felhívás első fordulójában 57 beérkezett projektjavaslatot véleményezett az NKFI Hivatal. Ezek közül 15-öt ítélt támogathatónak, amelyek kevesebb, mint harmadát képviselik az összes benyújtott támogatási igénynek.

Kiemelik: a kutatási infrastruktúra fejlesztését és a stratégiai kiválósági műhelyek megerősítését ösztönző felhívás újabb fordulóira ismét pályázhatnak a kutatóhelyek, mivel mindkét felhíváshoz újranyílik a KFI szakpolitikai véleménykérés online felülete az NKFI Hivatal honlapján.

A tájékoztatás szerint a "Stratégiai K+F műhelyek kiválósága" felhívás a hazai stratégiai jelentőségű kutatóhelyek K+F kapacitásának erősítését célozza, 2016-ban 40 milliárd forintos keretösszeggel.

A "Kutatási infrastruktúra fejlesztése - nemzetköziesedés, hálózatosodás" című felhívás célja a hazai kutatási infrastruktúra erősítése, nemzetközileg versenyképes tudáscentrumok létrejöttének támogatása. A rendelkezésre álló keretösszeg 2016-ban 20 milliárd forint - közölték.

Mindkét módosult felhívásban nagyobb hangsúlyt kap a konstrukció célkitűzésére vonatkozó pontos megfogalmazás követelménye, továbbá több ponton is módosultak a felhívásokban a felhasználható támogatással, a támogatás mértékével és az elszámolható költségekkel kapcsolatos előírások. A KFI szakpolitikai véleményezés eddigi értékelési tapasztalatai alapján módosult a szakpolitikai véleményezés szempontrendszere is, mely a hivatal honlapjáról mindkét felhívás esetében letölthető.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!