Lassuló ütemben nőtt az amerikai gazdasági aktivitás márciusban

Gazdaság, 2024.03.21

Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt márciusban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) csütörtökön közzétett előzetes értékei alapján.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok egyesítésével képzett kompozit BMI előzetes értéke 52,2 pontra csökkent márciusban a 8 havi csúcsot jelentő februári 52,5 pontról.

A BMI 50 pont alatti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének zsugorodását, 50 pont feletti értéke pedig növekedését jelzi.

Márciusban az amerikai feldolgozóipari BMI előzetes értéke az elemzők által várt 51,7 pont helyett 52,5 pontra, 21 havi csúcsra emelkedett a februári 52,2 pontról.

A szolgáltatóipari BMI a februári 52,3 pontról 51,7 pontra, 3 havi mélypontra csökkent márciusban, elmaradva az 52,0 pontra számító elemzői előrejelzésektől. Chris Williamson, az S&P Global Market Intelligence vezető közgazdásza az eredményt kommentálva megjegyezte: az előzetes márciusi BMI-adatok az Egyesült Államok gazdaságának erőteljes első negyedéves bővülésére utalnak, a munkaerőfelvétel stabilan alakul, a cégek továbbra is az új megrendelések növekedéséről számolnak be.

Márciusban az amerikai feldolgozóiparban a kibocsátás 2022 májusa óta a leggyorsabb ütemben nőtt a belföldi és külföldi kereslet élénkülésének hatására bővülő új megrendeléseknek köszönhetően; eközben az üzleti kilátások is javultak. A szolgáltatószektorban az új megrendelések lassuló ütemű bővülést mutattak, az ágazat kibocsátása az előző hónaphoz képest mérsékeltebben nőtt. Ugyanakkor a szolgáltatók kilátásai is egyre optimistábbak: az üzleti bizalom 22 havi csúcsra emelkedett márciusban - tette hozzá Chris Williamson.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!