Lassult az amerikai magánszektor növekedési üteme márciusban

Gazdaság, 2018.03.22

Csakúgy, mint az euróövezetben, az Egyesült Államokban is jelentősen lassult, de még így is erős maradt a magánszektor növekedésének üteme márciusban az IHS Markit londoni gazdaságkutató intézet feldolgozóipari és szolgáltatóipari gazdasági szereplők körében végzett, csütörtökön ismertetett felmérése szerint.

Márciusban az előzetes értékek alapján 54,3 pontra esett vissza a februári 55,8 pontról a feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokat is magában foglaló kompozit beszerzésimenedzser-index (BMI) az Egyesült Államokban. Elemzők a teljesítmény szerényebb mértékű csökkenését jelző 55,7 pontos kompozit BMI értéket vártak márciusra.

A szolgáltatóipari BMI 54,1 pontra süllyedt a februári 55,9 pontról, miközben piaci elemzők 55,8 pontra számítottak. A feldolgozóipari BMI előzetes értéke viszont 36 havi csúcsra, 55,7 pontra emelkedett a februári 55,3 pontról. A piac csekély növekedésre, 55,5 pontra számított márciusra.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat növekedését, 50 pont alatti értéke a visszaesését jelzi. Az előzőnél magasabb 50 pont feletti érték a növekedés ütemének gyorsulására utal, az alacsonyabb pedig lassulást jelez.

Bár a vártnál gyengébben alakultak, az előzetes adatok így is azt mutatják, hogy a gazdaság márciusban is erős ütemben nőtt. Az első negyedévre 2,5 százalékos évesített GDP-növekedésre lehet következtetni - foglalta össze a felmérés megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza. Kiemelte, hogy a foglalkoztatottsági index közel három éves csúcsra emelkedett, a jövőbeni növekedésbe vetett optimizmust tükrözve.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!