Lassult a növekedés a francia magánszektorban

Gazdaság, 2018.02.21

Bár erős maradt a növekedés a francia gazdaság magánszektorában februárban, a bővülés üteme lassult és elmaradt a várakozásoktól a beszerzésimenedzser-indexek előzetes értékeinek tanúsága szerint.

A szolgáltatószektor és feldolgozóipar gazdasági teljesítményét együttesen mérő kompozit beszerzésimenedzser-index (BMI) előzetes értéke 57,8 pontra, négyhavi mélypontra süllyedt a januári 59,6 pontról - közölte az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport szerdán.

A szolgáltatóipari BMI értéke 57,9 pontra csökkent a januári 59,2 pontról, míg a feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index értéke 56,1 pontra esett az előző havi 58,4 pontról.

Elemzők 59,0 pontra várták a szolgáltatóipari BMI-t, a feldolgozóiparit pedig 58,0 pontra.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a csökkenését jelzi. Az előzőnél alacsonyabb 50 pont feletti érték a növekedés ütemének lassulására utal.

Alex Gill, az IHS Markit közgazdásza az adatokat kommentálva rámutatott, hogy a lassulás ellenére a francia magánszektorban stabilan erős maradt a növekedés, az összetett BMI 57,8 pontos értéke jóval meghaladja az 53,9 pontos hosszú távú átlagot, A gyengébb kereslet dacára a vállalatok fokozták a munkaerőfelvételt, ráadásul a megrendelések állományának növekedése azt sugallja, hogy a következő hónapokban még több munkavállalóra lesz szükség. Ez a trend erősíti azokat a reményeket, hogy a munkanélküliségi ráta makacsul magas szintje tovább csökken.

Az euróövezet második legnagyobb gazdaságában decemberben 8,9 százalékon állt a munkanélküliségi ráta. Németországban decemberben 5,5 százalékon, januárban pedig 5,4 százalékon - az 1990-es újraegyesítés óta a legalacsonyabb szinten - állt a munkanélküliségi ráta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!