Lassult az amerikai lakóingatlanok árának emelkedése áprilisban

Gazdaság, 2017.06.27

Jelentősen, de a vártnál és az előző havinál is kisebb mértékben drágultak a lakóingatlanok áprilisban az Egyesült Államokban.

Az egész amerikai piacot lefedő S&P/Case-Shiller index éves összevetésben 5,5 százalékkal emelkedett áprilisban, szemben az előző havi 5,6 százalékkal.

Az Egyesült Államok 20 legnagyobb városában 5,7 százalékkal nőttek a lakóingatlan-árak éves összevetésben a márciusi 5,9 százalék után, míg a tíz legnagyobb városban 4,9 százalékos növekedést mértek az előző havi 5,2 százalék után.

A leginkább figyelt, a 20 városra kiterjedő indexre elemzők 5,9 százalékos emelkedést vártak.

Továbbra is főleg a nyugati parton drágulnak a lakóingatlanok, így kétszámjegyű növekedést mértek Seattle-ben (12,9 százalék), majd Portland (9,3 százalék) és Dallas (8,4 százalék) következik.

Havi összevetésben az országos index 0,9 százalékkal, a legnagyobb városok tízes csoportjáé 0,8 százalékkal, a húszasé pedig 0,9 százalékkal emelkedett. Szezonális kiigazítással számolva, egész Amerikát tekintve, 0,2 százalékkal növekedtek az árak decemberhez képest, a 20 és a 10 legnagyobb város esetében pedig 0,2, illetve 0,3 százalékkal drágultak a lakóingatlanok.

David M. Blitzer, az árindexet összeállító bizottság vezetője az adatokat kommentálva felhívta a figyelmet arra, hogy mivel a ingatlanok iránti kereslet meghaladja a kínálatot, és a finanszírozás megfelelő, nincs olyan tényező, amely visszatarthatná az árak emelkedését. Blitzer szerint azonban egyelőre nem kell attól tartani, hogy ingatlanbuborék keletkezik és kipukkan, magával rántva a gazdaságot. Az új lakások építése emelkedő tendenciát mutat, és a magasabb árak eladásra ösztönözhetnek háztulajdonosokat, miközben a jelzáloghitelek kamata alacsony, a háztartások eladósodottsága pedig kezelhető szinten áll.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!