Lassult az euróövezet gazdasági teljesítményének növekedése júniusban

Gazdaság, 2017.07.05

Lassult az euróövezet gazdasági teljesítményének növekedése júniusban az IHS Markit gazdaságkutató intézet vállalati beszerzési menedzserek körében végzett felmérése szerint.

Júniusban az euróövezet szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-indexe (BMI) öt hónapja a legalacsonyabb szintre, 55,4 pontra süllyedt a májusi 56,3 pontról.

A szolgáltatóipari és a már korábban közölt feldolgozóipari adatok egyesítésével képzett júniusi összetett BMI 56,3 pontra csökkent a májusi 56,8 pontról.

A legnagyobb euróövezeti gazdaságok közül a német összetett BMI 56,4 pontra, négyhavi mélypontra süllyedt, míg a francia mutató kéthavi mélypontra, 56,6 pontra. Eközben az olasz mutató három hónapja a legalacsonyabb szintre, 54,5 pontra esett, a spanyol index ugyanakkor 22 havi csúcsra, 57,7 pontra ugrott.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi.

A júniusi és ezzel együtt a második negyedévi mutatók alapján biztató az euróövezeti gazdasági növekedés kilátása - kommentálta a felmérés megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza.

A gazdasági aktivitás valamelyes lassulása ellenére az euróövezet 19 országa a júniussal végződött három hónapban hat éve a legnagyobb növekedést mutatta fel, a GDP negyedéves összevetésben 0,7 százalékkal bővült az első negyedévi 0,6 százalékkal szemben - az IHS Markit számításai szerint.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!