Lassult az olaszországi infláció júliusban

Gazdaság, 2017.08.11

Olaszországban az elemzői várakozásoknak megfelelően lassult a fogyasztói árak növekedése júliusban az olasz statisztikai hivatal pénteken közzétett adatai szerint.

Az előrejelzésekkel összhangban júliusban 1,1 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak, mint egy évvel korábban a júniusi 1,2 százalék után.

A júliusi inflációs adat idén a második legalacsonyabb a januári 1,0 százalék után. Az áprilisban mért 1,9 százalékos infláció pedig 2013 februárja óta a legmagasabb érték Olaszországban.

Az előző havihoz képest az elemzői várakozásoknak megfelelően 0,1 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak júliusban, míg júniusban 0,1 százalékkal estek az árak az előző hónaphoz képest.

Az olasz statisztikai hivatal közleménye szerint az európai uniós tagországok inflációs mutatóinak összehasonlíthatóságát biztosító harmonizált fogyasztói árindex (HICP) havi szinten az 1,9 százalékos visszaesést valószínűsítő elemzői várakozásoknak megfelelő mértékben csökkent, éves szinten pedig szintén az elemzői előrejelzésekkel megegyező 1,2 százalékkal emelkedett.

Az olasz kormány az idén 1,1 százalékos gazdasági növekedésre számít a tavalyi 0,9 százalékos, és a tavalyelőtti 0,8 százalékos bővülés után.

Az olasz gazdaság növekedési üteme az egyik leggyengébb az euróövezetben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!