Lassult az olaszországi infláció júniusban

Gazdaság, 2017.07.14

Olaszországban az elemzői várakozásoknak megfelelően lassult a fogyasztói árak növekedése júniusban az olasz statisztikai hivatal pénteken közzétett adatai szerint.

Az előrejelzésekkel összhangban, júniusban 1,2 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak, mint egy évvel korábban a májusi 1,4 százalék után. Az áprilisi 1,9 százalékos inflációs adat volt 2013 februárja óta a legmagasabb érték Olaszországban.

A júniusi inflációs adat az idei januári 1,0 százalék után a legalacsonyabb.

Az előző havihoz képest az elemzői várakozásoknak megfelelően 0,1 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak Olaszországban júniusban, májusban 0,2 százalékkal estek vissza az előző hónaphoz képest. Elemzők előzetesen 0,3 százalékos havi inflációt vártak.

Az olasz statisztikai hivatal közleményében az is szerepelt, hogy az európai uniós tagországok inflációs mutatóinak összehasonlíthatóságát biztosító harmonizált fogyasztói árindex (HICP) havi szinten a 0,2 százalékos visszaesést valószínűsítő elemzői várakozásoknál kisebb mértékben, 0,1 százalékkal csökkent, éves szinten pedig az 1,2 százalékos elemzői előrejelzéseknél jobban 1,3 százalékkal emelkedett.

Az olasz kormány 1,1 százalékos idei gazdasági növekedésre számít a tavalyi 0,9 százalékos, és a tavalyelőtti 0,8 százalékos bővülés után.

Az olasz gazdaság növekedési üteme az egyik leggyengébb az euróövezetben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!