Lepsényi István: az ipari termelés bővülése a gazdaság élénkülését mutatja

Gazdaság, 2016.10.07

A friss ipari statisztikák alapján jól látható, hogy élénkül a gazdaság, és az év hátra lévő hónapjaiban tovább élénkül majd - reagált Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára pénteken az M1 aktuális csatornán a KSH augusztusi ipari termelési adataira reagálva.

Kiemelte, szép fejlődés, hogy a munkanaphatástól megtisztított adatok alapján augusztusban 3,5 százalékkal, az év első nyolc hónapjában 2,3 százalékkal nőtt az ipari termelés.

Hozzátette, az élénkülés Nyugat-Európában is jól látható, az előrejelzések pozitív indexeket mutatnak, a járműértékesítés ismét növekszik, úgy tűnik, hogy a brit uniós kivonulás (Brexit) által gerjesztett hullámok hatása csökkenő mértékű.

Kifejtette: a magyar külföldi értékesítés érezhetően növekedett, az import is bővült, de az egyenleg pozitív, ebben a járműgyártás áll az élen, az export élénkülése a nyugat-európai kínálattal összhangban várható.

A magyarországi kiépítetett kapacitások magas kihasználtsággal rendelkeznek, a további ipari fejlődéshez újabb kapacitásokat kell kiépíteni, a kapacitásbővítéseket az Irinyi Tervben megfogalmazott célkitűzések támogatják - mondta.

Lepsényi István kitért arra, hogy a kormány a kis- és középvállalalkozások (kkv) támogatására összetett komplex programmal rendelkezik, ennek keretében a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP) a következő hónapban két pályázat is megjelenik vissza nem térítendő támogatásokra, ezt követően kombinált pályázatok várhatóak. A kormány nemcsak a kiscégeket, hanem közvetlen költségvetési forrásból segíti azokat a magyar nagyvállalatokat, amelyek nem részesülhetnek uniós támogatásból - mondta Lepsényi István.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!