Levette a negatív figyelőlistáról Izrael államadós-besorolásait a Fitch Ratings

Gazdaság, 2024.04.02

Levette a negatív figyelőlistáról Izrael államadós-besorolásait a Fitch Ratings. A nemzetközi hitelminősítő ugyanakkor negatív kilátást hagyott érvényben Izrael devizában fennálló hosszú futamú szuverén adósságállományának elsőrendű "A plusz" osztályzatán, amelyet megerősített.

A Fitch a kedden Londonban bejelentett intézkedés indoklásában kiemelte, hogy a gázai háborúból eredő geopolitikai kockázatok változatlanul magasak, és továbbra is fennáll az eszkaláció veszélye. A cég megítélése szerint ugyanakkor az izraeli adósprofilra nehezedő kockázatok kiszélesedtek, és hatásuk felmérése hosszabb időt vehet igénybe, ezért indokolttá vált az "A plusz" izraeli besorolás levétele a negatív figyelőlistáról.

A Fitch Ratings gyakorlatában a negatív figyelőlista a negatív osztályzati kilátásnál számottevően erőteljesebb jelzés a leminősítés valószínűségére, és a negatív megfigyelés alá vett besorolások elbírálása rendszerint sokkal rövidebb idő alatt megtörténik, mint a negatív kilátások esetében.

Keddi elemzésében a Fitch közölte: várakozása szerint Izrael és a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet háborúja az idei második negyedévben is folytatódik, és fennáll annak kockázata, hogy még tovább elhúzódnak az intenzív katonai műveletek.

Ennek következményei közé tartoznak a közvetlen katonai finanszírozási igényekkel járó további magas kiadások, valamint a jelentős fennakadások a határövezetekben folyó termelőtevékenységben, a turizmusban és az építőiparban - áll a hitelminősítő keddi londoni elemzésében.

A Fitch Ratings szerint a folytatódó gázai hadműveletek miatt magas a konfliktus kiszélesedésének kockázata is, jóllehet a dél-libanoni Hezbollah milícia és az izraeli hadsereg eddig egyaránt óvakodott attól, hogy az esetenkénti tüzérségi párbajok teljes körű háborúvá eszkalálódjanak.

A hitelminősítő kiemeli azt is, hogy a háború és a vele járó gazdasági felfordulás tavaly 6,6 százalékkal csökkentette az izraeli államháztartási bevételeket, miközben a háborús költségekre és a gazdasági hatások ellentételezésére fordított összegek 12,5 százalékkal emelték a központi kiadásokat.

A hazai össztermékhez (GDP) mért államháztartási hiány ebben a környezetben elérte a 4,1 százalékot az eredetileg előirányzott 0,9 százalék helyett.

A Fitch Ratings közölte: előrejelzése szerint az izraeli államháztartási deficit az idén eléri a hazai össztermék 6,8 százalékát, 2025-ben viszont 3,9 százalékra csökken.

A cég kiemelte azt is, hogy becslése szerint az izraeli gazdaság tavalyi növekedési üteme - amely mindössze 1,8 százalék volt - 1,5 százalékponttal magasabb lett volna a háború nélkül.

A Fitch londoni elemzői az idei évre 1,9 százalékos, jövőre 4,1 százalékos növekedést várnak az izraeli gazdaságban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!