Magyar-német üzleti fórum Debrecenben

Gazdaság, 2016.04.11

Magyar-német üzleti fórumot tartottak hétfőn a hajdú-bihari kereskedelmi és iparkamarában: a találkozó bajor résztvevői a Lufthansa első München-Debrecen járatával érkeztek a cívisvárosba.

Miklóssy Ferenc kamarai elnök szerint az, hogy az új járattal másfél óra alatt elérhetővé váltak egymás régiói, hozzájárulhat a bajor és a Debrecen környéki kis- és középvállalkozások (kkv-k) együttműködéséhez, közös vállalatok alapításához, de akár együttes megjelenéshez is a harmadik országok piacain.

Gabriel A. Brennauer, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara elnöke szerint a München-Debrecen légijárat új hidat jelent a bajor vállalkozások előtt, amelyeknek a kétharmada mint befektetési területre tekint Magyarországra.

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere a város, az egyetem és a kamara együttműködésére alapuló helyi innovatív szemléletre, a rendelkezésre álló magasan képzett szakemberekre, a város innovációs tervében rögzített nagyarányú fejlesztési elképzelésekre hívta fel a figyelmet, amelyben számítanak további német befektetőkre. Egyik érvként említette, hogy az idei évtől akár 70 százalék helyi adókedvezményt kaphatnak a kutatás-fejlesztéssel is foglalkozó cégek.

Pajna Zoltán (Fidesz-KDNP), a hajdú-bihari közgyűlés elnöke a megyei turisztika lehetőségeit mutatta be, majd a hagyományokra is utalva megjegyezte: ma a Lufthansa közvetlen járatával, régen a szürke marha hajtóúton juthattak el Debrecenből Münchenbe.

Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem (DE) rektora az egészségipari fejlesztésekre hívta fel a német befektetők figyelmét. Az egészségipar teljes spektrumát - gyógyszeripar, biotechnológia, élelmiszeripar, orvosi műszer-gyártás és egészségturizmus - felölelő, országos kisugárzású innovációs láncban 300-350 ipari szereplő tömörült az önkormányzat és az egyetem körül - jegyezte meg.

Hozzátette: az egyetem kutatás-harmonizációt alakított ki az iparral, vagyis azt igyekeznek kutatni, amire az iparnak szüksége van.

Hans-Joachim Heusler, a Bayern International állami befektetési vállalkozás ügyvezető igazgatójának értékelése szerint Debrecent érdekli Bajorország, a bajor vállalkozók pedig oda mennek, ahol érdeklődést mutatnak irántuk.

Egyik projektcégük, az InSITE Bavaria ügyvezető igazgatója, Daniel A. Gottschald önálló alap létrehozását vetette fel debreceni-bajor közös fejlesztések támogatására.

Csukás Endre, a Xanga cégcsoport igazgatója elmondta: jelenleg a helyi ipari parkban két német cég működik: az FAG csapágygyár és a Manz gépgyártó kft.

A magyar-német üzleti fórum résztvevői hétfő délután ellátogattak az FAG csapágygyárba, amely az ipari park egyik legnagyobb munkáltatója.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!