Mark Mobius: a jegybankok az idén is elegendő likviditással látják el a piacokat

Gazdaság, 2015.02.26

A világ jegybankjai körében egyre terjedő monetáris enyhítés elegendő likviditást biztosít majd az értékpapírpiacokon még akkor is, ha a Fed megkezdi a kamatok emelését - írja blogában Mark Mobius, a Templeton Emerging Markets Group befektetési alapkezelő társaság elnök-vezérigazgatója.

A tőkebefektetések áramlási irányát meghatározó egyik fő tényező az idén a jegybankok egymástól távolodó monetáris politikája lesz - állapítja meg Mark Mobius.

A jegybankok többsége jelenleg a monetáris lazítás felé hajlik, 2015 első hónapjában 14 jegybank hajtott végre valamilyen formában monetáris enyhítést. A legaktívabb ebből a szempontból a dán jegybank volt három hét alatt négy kamatvágással.

Az Európai Központi Bank (EKB) is bejelentette, hogy a Fed és a Bank of Japan példáját követve fokozza aktivitását az eszközvásárlások terén.

A mennyiségi enyhítés (QE) nem is igazán pontos kifejezés arra, ami valójában történik, hiszen sokkal inkább monetáris expanzióról van szó, mint enyhítésről. A Fed 2008 végén, az amerikai jelzáloghitel-válságra adott válaszként indította el első "pénzteremtő" programját (QE1) állampapírok felvásárlásával a befektetéseik értékcsökkenésével sújtott bankoktól. A program keretét eredetileg 600 milliárd dollárban határozták meg, ez azonban nem hozta meg a tőle várt eredményt sem a gazdasági fellendülés, sem a hitelszűke feloldása terén.

A gazdaságösztönzési céllal 2010-ben elindított QE2, majd a két évvel azt követő QE3 program összesen négyezermilliárd dollár likviditást pumpált a pénzügyi rendszerbe, ami nagyjából megegyezik Kína devizatartalékaival és hatszorosa az eredetileg tervezett kibocsátásnak. Az eredmény a Fed vagyonmérlegének megháromszorozódása lett.

Likviditásnövelő intézkedéseket nem csak az Egyesült Államok hajtott végre. A brit jegybank 2009-ben egy 75 milliárd fontos (120 milliárd dollár) eszközvásárlási programot indított, ami végül 375 milliárd fontra (600 milliárd dollárra) duzzadt.

Ahogy az Egyesült Államok és Nagy-Britannia a javuló gazdasági helyzetével párhuzamosan a monetáris szigorítás megkezdése felé hajlik, úgy indítják meg más jegybankok saját mennyiségi monetáris enyhítő programjaikat.

Japán 2014 októberében évi 80 ezermilliárd jenes (647 milliárd dollár) eszközvásárlási programot indított el. Az EKB ezer milliárd eurós kötvényvásárlási programba vág bele az idén márciusban. Monetáris lazítás felé hajlik még Kína, India, Oroszország, Törökország és Brazília is.

A mennyiségi monetáris enyhítéssel a jegybankoknak talán valóban sikerült hozzájárulniuk a gazdasági növekedés beindításához, a kereskedelmi bankokat azonban mindenképpen hozzásegítették ahhoz, hogy ne kelljen szembesülniük rossz befektetési döntéseik következményeivel - írja Mark Mobius. A reálgazdaság hitelezéséhez a tőkepiacra eljuttatni kívánt rengeteg pénznek a túlnyomó része - jegybankárok legnagyobb bosszúságára - a kereskedelmi bankoknál maradt.

A manapság már világszerte szinte általánossá vált alacsony kamatszint nem kedvez a lakossági megtakarításoknak, de nagyon is megfelel a részvénybefektetőknek. Azokat a megtakarítással rendelkezőket, akiket most az alacsony kamatok érintenek hátrányosan, a későbbiekben a magas infláció és eszközár-buborékok kialakulása sújthatja. Az olajárak legutóbbi csökkenése nyújt ugyan ez ellen némi védelmet, ez azonban nem fog örökké tartani.

Van bőven ok aggodalomra egy devizaháború kirobbanásának a kockázata miatt is az export támogatása érdekében devizáik árfolyamát monetáris lazítási manőverekkel gyengíteni igyekvő országok között - mutat rá Mark Mobius.

Az EKB, valamint a japán, kínai, indiai és más jegybankok lazító intézkedései az idén még ellentételezik a nemzetközi tőkepiacon a Fed - és talán néhány más jegybank - esetleges kamatemeléseinek a hatását és megfelelő likviditással látják el az értékpapír piacokat a magas hozamra vadászó befektetésekhez - jelezte Mark Mobius blogjában.
http://mobius.blog.franklintempleton.com/2015/02/25/monetary-policy-matters/
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!