MBH vezérigazgató-helyettes: az élénkülő lakáspiaci helyzet támogatja az MBH és a Fundamenta sikeres együttműködését

Gazdaság, 2024.04.10

Az élénkülő lakáspiaci helyzet támogatja az MBH és a Fundamenta sikeres együttműködését, idén az első két hónapban a jelzálogpiacon fokozatosan nőtt a kereslet - mondta Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese szerdai sajtóbeszélgetésen Budapesten.

Hozzátette, a magyar háztartások növekvő megtakarításai - amelyek tavaly elérték a GDP 69 százalékát - jó alapot adhatnak az otthonteremtéshez, és a konszolidálódó kamatkörnyezet is támogatja a lakáspiac élénkülését. Az év első 8 hetében országosan 136 milliárd forint értékben kötöttek lakáshitelcélú szerződést, ami kétszerese az egy évvel korábbinak. A lakáspiaci új szerződéses volumen 2024 végéig meghaladhatja a 900 milliárd forintot, amelyből nagyjából 30 százalékot tesz ki a kamattámogatott lakáshitelek részesedése. Idén 20-30 ezerrel több ingatlan adásvétel valósulhat meg, így 110-130 ezer adásvétellel számolnak. Már az első negyedévben 10 ezerrel, 50 százalékkal több tranzakció valósult meg a piacon - ismertette.

Kitért arra, hogy az elmúlt két évben elhalasztott ingatlanvásárlások is megjelenhetnek 2024-ben, ahogy az otthonfelújítási program júniusi újraindulása is erősítheti a kínálatot, amelynek keretében a kormányzati várakozások alapján legalább 127 milliárd forintnyi beruházás fog elindulni, és közel 20 ezer családi ház újulhat meg. Jelentős segítséget nyújthatnak az otthonteremtéshez a támogatások is: a csok, a falusi csok, az illetékmentesség vagy a csökkentett közjegyzői díj - sorolta.

A lakóingatlanok energiahatékonyságának javítása kiemelten fontos, mivel a hazai lakásállomány 40 százaléka energetikai szempontból a rossz kategóriába tartozik, míg az átlagos energetikai besorolásba 55 százalék, és kevesebb mint 5 százaléka az otthonoknak sorolható az ennél kedvezőbb kategóriák valamelyikébe - mutatott rá.

Morafcsik László, a Fundamenta vezérigazgató-helyettese elmondta: a Fundamenta a magyarországi otthonteremtés meghatározó szereplője lett, működésének 27 éve alatt mintegy 3 millió megkötött lakás-előtakarékossági és ehhez kapcsolódó hitelszerződést kötött. A Fundamenta független pénzügyi közvetítői státusza az MBH Bank többségi tulajdonába kerüléssel megmarad, önálló entitásként, az MBH Bank konszolidált leányvállalataként működik tovább - mondta.

Kitért arra, az ügyfeleknek a tulajdonosváltozással nincsen teendőjük, a szolgáltatások és termékek az eddigiekkel megegyezően továbbra is igénybe vehetők. A Fundamenta MBH csoportba való bekerülése a szolgáltatási paletta és kedvezményrendszer bővítését teszi lehetővé - mondta. Példaként említette, hogy a lakás-előtakarékossági konstrukciókhoz olyan hiteltermékeket is lehetősége lesz a Fundamenta ügyfeleknek igénybe venni, amelyek eddig a lakástakarékpénztárnál csak részben voltak elérhetőek.

Az intézmények piaci részesedése a jelzáloghitel-piacon 26,9 százalékos - közölték.

Az idén március végén zárult tranzakcióval az MBH lett a Fundamenta 76,35 százalékos többségi tulajdonosa. Az akvizíció az MBH Bank számára jelentős növekedést jelentett: 480 ezer ügyféllel, 530 milliárd forint hitel- és 570 milliárd forint betétállománnyal gyarapodott.

A korábbi jelentés szerint az MBH Bank korrigált adózás előtti teljes átfogó tavalyi eredménye 345,3 milliárd forint lett, 118,8 százalékkal magasabb az előző évinél. A társaság mérlegfőösszege a 2022. év végi értéket közel 500 milliárd forinttal meghaladva, mintegy 11 107 milliárd forintra nőtt tavaly. A bruttó hitelállomány 5171 milliárd forintra nőtt, ezen belül a lakossági hitelállomány 1741 milliárd forintot tett ki az év végén, ami 1,3 százalékos bővülés a harmadik negyedévhez képest.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!