Megalakult a BME Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ

Gazdaság, 2017.06.22

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), a Siemens Zrt., a Richter Gedeon Nyrt., a Nokia Solutions and Networks Kft. és a Magyar Villamos Művek Zrt. konzorciuma létrehozta az egyetemen belül működő BME Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központot.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési Innovációs Hivatal (NKFIH) pályázat keretében mintegy 4 milliárd forint támogatást ad az innovációs alapból, az együttműködésben részt vevő vállalatok pedig 2 milliárd forintot biztosítanak a központ munkájához.

Pálinkás József, az NKFIH elnöke a központot bemutató csütörtöki konferenciát megelőző sajtótájékoztatón hangsúlyozta, az elmúlt két évben jelentős forrást fordítottak célzottan a vállalatok, kutatóintézetek, felsőoktatási intézmények együttműködésére. Hozzátette, hogy remélhetően a BME Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ tevékenysége hozzájárul az ország gazdasági növekedéséhez, versenyképességéhez.

Az NKFIH elnöke kiemelte, hogy a vállalati és az egyetemi együttműködésből olyan eredmények születnek a tudomány fejlődése mellett, amelyek a gyakorlatban hasznosíthatók. Szerinte a központ sikeres működése vonzza majd a legjobb kutatókat, az egyetem is vonzóbbá válik.

Csiba Péter, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója rámutatott arra, hogy az energiaszektor jelentősen átalakul, stratégiájukban az innováció alappillér, a szükséges szaktudásban és a szakemberképzésben számítanak az egyetemre.

Greiner István, a Richter Gedeon Nyrt. kutatási igazgatója kiemelte, hogy cégük jelentős összegeket fordít kutatás-fejlesztésre, az együttműködésben a környezetvédelmi szempontból előnyös, modern gyártás-technológiai megoldását kívánják kifejleszteni.

Zagyva Béla, a Nokia országigazgatója hangsúlyozta, hogy a BME eddig is fontos partnere volt cégüknek, a FIEK jó lehetőséget teremt több területen is a kutatás-fejlesztésre.

Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgató felidézte, hogy cégük és a BME együttműködése két évtizedes múltra tekint vissza, technológiai cégként tudják, a sikeres jövőhöz innovatív, előremutató projektekre, felkészült mérnökökre van szükség, a FIEK segítségével az eddigi együttműködést még szorosabbra fűzik.

Józsa János, a BME rektora elmondta, hogy a központ létrehozásával a tudásalapú gazdaság irányába mozdulnak, a kutatási eredmények hatékonyabban hasznosulnak az iparban. Az egyetemen belül önálló szervezeti egységként működő központ munkája során fókuszál a gyógyszeriparra, az energetika területére, az informatikai megoldások kidolgozására.

Kérdésre válaszolva Józsa János elmondta, hogy az együttműködés négy évre szól, a szellemi tulajdon kérdéseit a központ igazgató tanácsában fogadják majd el.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!