Legfrissebb

Még több...


TV műsor

Meglódult a feldolgozóipar a philadelphiai körzetben májusban

Gazdaság, 2017.05.18

Gyorsult a feldolgozóipar növekedésének üteme az Egyesült Államok közép-atlanti térségében májusban.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) philadelphiai ága csütörtökön közölte, hogy a feldolgozóipar teljesítményét tükröző mutató 38,8 pontra emelkedett az áprilisi 22 pontról. Elemzők lassulásra számítottak, átlagosan 19,5 pontot vártak májusra.

A nullánál kisebb érték a feldolgozóipar teljesítményének csökkenését jelzi, a pozitív érték pedig bővülésre utal.

Az index értéke az utóbbi tíz hónapban folyamatosan pozitív tartományban tartózkodott. Az áprilisban és márciusban elszenvedett kisebb visszaesést részben kompenzálta a májusi emelkedés, a februári 43,3 pontot azonban nem érte el a mutató.

Májusban az új megrendelések alindexe 27,4 pontról 25,4 pontra csökkent, míg a teljesített rendeléseket tükröző mutató 23,4 pontról 39,1 pontra nőtt. A foglalkoztatási mutató 19,9 pontról 17,3 pontra csökkent, az átlagos munkaidőé viszont 18,9 pontról 21,7 pontra nőtt.

A vállalkozások optimisták a jövőt illetően, de tovább csillapodott a lelkesedésük, így a várakozásokat tükröző index értéke az előző havi 45,4 pontról 34,8 pontra esett májusban. Márciusban még 59,5 ponton állt a mutató. A válaszadóknak már csak a 45 százaléka számít arra, hogy termelése növekszik a következő hat hónapban. Visszaesést vár 10,2 százalék.

Elemzők szerint a Fed philadelphiai körzetének feldolgozóipari aktivitásról közölt adata általában az országos trendet tükrözi.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!