Megtartotta első plenáris ülését a Mesterséges Intelligencia Koalíció

Gazdaság, 2018.11.29

Megtartotta első plenáris ülését a Mesterséges Intelligencia (MI) Koalíció, amelyen elnökséget választott, és döntött a szakmai munkacsoportok létrehozásáról - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) csütörtökön az MTI-vel.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter megnyitó beszédében hangsúlyozta: a Digitális jólét program keretében létrejött MI Koalíció célja, hogy Magyarország a mesterségesintelligencia-fejlesztések és -alkalmazások terén az európai élvonalba kerüljön, és a nemzetközi MI közösség fontos tagjává váljon.

A Mesterséges Intelligencia nem maga a cél, hanem egy stratégia, egy eszköz a társadalmi-gazdasági célok megvalósításához. Az MI koalíció feladata nemcsak az európai szintű előrelépéshez szükséges versenyképes területek beazonosítása, hanem az is, hogy mindenkit felkészítsen Magyarországon a mesterségesintelligencia-alapú megoldások elfogadására - mondta Palkovics László a közlemény szerint a plenáris ülésen.

Hozzátette: az MI koalíció különböző problémakörök megvitatásához és a széles körű együttműködési lehetőségek megteremtéséhez biztosít fórumot, amiben a kormány a jogalkotási folyamatok felgyorsításában nyújt segítséget.

Jakab Roland, az MI Koalíció elnöke hangsúlyozta: Magyarország a technológiai újítások terén már eddig is sokat adott, és a jövőben is sokat tud adni a világnak. Ha egy vállalkozás, egy kormányzat vagy akár egy nemzetgazdaság jó ütemben és jó logikában kezd el foglalkozni egy olyan horderejű technológiai és üzleti innovációval, mint a mesterséges intelligencia, akkor esélyt teremt magának arra, hogy évtizedes hátrányt dolgozzon le, vagy évtizedes előnyt szerezzen versenytársaival szemben.

Az MI Koalíció nyolcfős elnökségének tagjává választotta Parragh Lászlót, a Magyar Kereskedelmi és Ipari Kamara (MKIK) elnökét, Hetényi Márkot, az MKB digitális stratégiai vezérigazgató-helyettesét, Szigeti Ádámot, az ITM innovációért felelős helyettes államtitkárát, Kishonti Lászlót, az AImotive Zrt. vezérigazgatóját, Böszörményi-Nagy Gergelyt, a Design Terminál ügyvezetőjét, Laufer Tamást, az Informatikai Vállalkozások Szövetségének (IVSz) elnökét és Charaf Hassant, a BME Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszékének vezetőjét.

A plenáris ülésen hat szakmai munkacsoport létrehozásáról döntöttek a tagok: az MI stratégia kidolgozására, a technológia és biztonsági témakörben, az adatipar és adatvagyon, a szabályozási és etikai keretek, az alkalmazások és piacfejlesztés, a nemzetközi kapcsolatok, valamint az oktatás és tudatosítás témakörében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!