MEKH: az ipari energiatároló létesítése engedélyhez kötött

Gazdaság, 2024.05.03

A Hálózati energiatárolók telepítése energiapiaci szereplőknél című pályázat nyerteseinek figyelniük kell arra, hogy a hálózati tárolók telepítése és üzemeltetése a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) engedélyéhez kötött - hívta fel a figyelmet a hivatal pénteki közleményében.

Az ipari méretű villamosenergia-tárolók telepítését támogató pályázat eredményeként a következő években új tárolóegységek csatlakozhatnak a villamosenergia-hálózathoz. A beruházási támogatás mellett 10 éven át működési támogatásban is részesülhetnek a nyertes pályázók, akik ezért cserébe 10 éves üzemeltetési kötelezettséget is vállalnak.

A jogszabályok értelmében a legalább 0,5 megawattos (MW), de 50 MW névleges teljesítménynél kisebb villamosenergia-tároló létesítéséhez és üzemeltetéséhez a MEKH által kiadott összevont villamosenergia-tárolói engedély szükséges.

Kiemelték, hogy az engedélykérelmeket feltétlenül a kivitelezés megkezdése előtt, az ügyintézési határidőkre figyelemmel kell benyújtani a MEKH számára.

Az újabb ipari méretű tárolóegységek elősegítik az időjárásfüggő megújuló termelőegységek további integrációját, rendszerbe állításuk fontos lépés a villamosenergia-rendszer rugalmasságának növelése szempontjából - olvasható a hivatal közleményében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!