MKB: a Konzum részvényének fair értéke az egy részvényre jutó könyv szerinti érték 2,13-szorosa

Gazdaság, 2018.04.09

Az MKB Bank beárazta a Konzum-részvényeket, az elemzés szerint a BÉT prémium kategóriájában forgó Konzum részvények fair értéke az árfolyamra jutó egy részvény könyv szerinti értékének 2,13-szorosa. A Konzum egy részvényre jutó könyv szerinti értéke a 2017. évi IFRS szerint konszolidált, nem auditált adatok alapján 1958 forint volt, a fair értéke 4175 forint.

Az elemzés szerint a Konzum tavaly a világ legjobban teljesítő részvénye volt, több mint 6000 százalékos emelkedéssel. Tőzsdei szárnyalása 2017 tavaszán kezdődött, az addig 100 forint környékén vagy alatta jegyezett papír árfolyama 3000 forint közelébe emelkedett. (Hétfőn 14,88 százalékos emelkedéssel, 3435 forinton zárt.) A papírok 2017 év végére már a legnagyobb, a blue-chipeket is megszégyenítő forgalmat generáltak bizonyos napokon, napi forgalmuk negyedéves átlaga 200 millió forint.

A Konzum holdingnak, vagyonkezelő társaságnak tekinthető, ahol több mint 150 milliárd forintnyi vagyont kezelnek (beleértve a magántőkealapok vagyonát). A holding társaságok előnye, hogy az egyes üzletrészek, befektetések csőd esetén védve vannak egymástól, azaz amennyiben a holding társaság egyik befektetése csődbe megy, az nem befolyásolja a holding céget, vagy a többi befektetést, üzletrészt - áll az elemzésben.

A Konzum befektetési portfóliójában olyan nyilvános cégek vannak, mint az Appeninn, a CIG Pannónia és az Opus Global, a befektetések nagy részét azonban nem nyilvános társaságok adják, mint például a Hunguest Hotels, a Ligetfürdő vagy a Balatontourist. A társaság legnagyobb kitettségei a turizmusban, a pénz- és tőkepiacon, a biztosítási szektorban és az ingatlanhasznosítás területén vannak.

Az MKB elemzése, mint kiemelik, pillanatkép a társaságról és nem hosszú távú előrejelzés.

A holdingcég értékeléséhez az egy részvény árfolyamára jutó részvény könyv szerinti értéket (P/BV) használta az MKB. A nyilvános társaságoknál a legfrissebben elérhető adatokat használták, a nem tőzsdei cégeknél több interjút is lefolytattak az egyes vállalatok menedzsmentjével.

Az elemzés a portfólióelemekről megállapítja: a balatoni kempingeknél 2013 óta átlagosan 20 százalékos saját tőke arányos nyereség látható, így ennek a befektetésnek magas az árfolyamra jutó egy részvény könyv szerinti értéke. A Hunguest Hotels (és egyben az Erkel Hotel Gyula, amelyet konszolidáltak, valamint a Ligetfürdő szállodái) esetében majdnem kétszeres az árfolyamra jutó könyv szerinti érték.

Az alapkezelő P/BV értéke alulmaradt az összehasonlítási csoportjában lévő értékektől, de ez a vagyonkezelés felfutásával orvosolható és növelhető.

Az Appeninn esetében gyors növekedés látszik, a menedzsment 8 százalékos hozamot szeretne elérni a projektjein, ebből kifolyólag a magas árazás (2,5 feletti P/BV érték) jelenleg reális.

A CIG Pannónia esetében az elemzők többsége is 3 feletti P/BV értékkel számol. Jelenleg a Konzummal való együttműködés és a magasabb növekedésben való hit miatt fennmaradhat ez az értékeltség.

Az Opus Global esetében a média, építőipar, nehézipar, mezőgazdaság területén megvizsgálva a fontosabb cégeket (versenytársakat) az állapítható meg, hogy a társaság befektetéseinek összehasonlító csoportjából következtethető P/BV értéke körülbelül kétszeres.

Az MKB felhívja a figyelmet arra, hogy a Konzum erőteljes növekedési szakaszban van, a következő években további cégeket is megvásárolhat. A felvásárlás nem feltétlenül növeli a P/BV mutatót, azonban ha a tőke (és így az eszközök értéke) nő, a vállalat értéke is növekedni fog, feltéve, ha nem kell jelentős részvénykibocsátással számolni. Az elemzés által meghatározott P/BV érték módosulhat, amennyiben a birtokolt társaságok egymáshoz viszonyított saját tőkéje jelentős átrendeződésen megy keresztül, vagy ha a társaság olyan iparágban jelenik meg, amely átlagosan a Konzum P/BV értékétől eltérő értéken forog - írják.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!