MNB: a gyenge export deficitbe fordította az augusztusi fizetési mérleget

Gazdaság, 2018.10.16

Az áruforgalom számottevő, 448 millió euró deficitje miatt augusztusban 115 millió deficitet mutatott a folyó fizetési mérleg egyenlege, amely már júliusban is csak szerény 57 millió euró többlettel zárt. Az ország külső pénzügyi pozíciójának jellemzésére alkalmazott mutatató, a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlegével leírt finanszírozási képesség a külfölddel szemben 168 millió euró volt, 119 millió euróval gyengébb az előző havinál - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján kedden megjelent legfrissebb havi fizetési mérleg adatokból.

A fizetési mérleg egyenlegének 172 milliós romlását a finanszírozási képesség szempontjából szelíden mérsékelte, hogy az uniós tőkeátutalások tőkemérlegben megjelenő összege az előző havit 51 millió euróval meghaladva 285 millió eurót tett ki.

Az áruforgalmi egyenleg már júliusban is szerény 79 millió euró hiányt mutatott, ám augusztusban az exportbevételek összege 457 millió euróval, míg az importkifizetések 87 millióval csökkentek, így a deficit 370 millió euróval nagyobb lett. Az áruexport gyenge teljesítményét már jelezte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) egy hete kiadott előzetes jelentése, amely szerint az augusztusi export szintén 457 millió euróval maradt el az előző havitól, az importról viszont 146 millió euró csökkenést mutatott a hivatal első becslése.

A deficitet enyhítette, hogy a szolgáltatások külkereskedelmi többlete 133 millió euróval 806 millió euróra nőtt. Ebből az idegenforgalom aktívuma 366 millió eurót tett ki, 21 millióval emelkedett júliushoz viszonyítva, míg az egyéb szolgáltatások exporttöbblete 111 millió euróval, 440 millió euróra nőtt.

A jövedelmek kiáramlása valamelyest enyhítette a folyó fizetési mérleg augusztusi romlását, a júliusinál 30 millió euróval kisebb, 424 millió euró volt. Ezen belül a befektetésekből eredő jövedelmek nettó kiáramlása 28 millió euróval volt kevesebb, 697 millió euróra rúgott, amiből a működőtőke befektetések után járó profitrepatriálás becsült értéke 615 millió euró volt, 24 millió euróval kevesebb az előző havinál.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!