MNB: a Pénzügyminisztérium jegybanktörvény-tervezete lehetőséget ad a jegybanki függetlenség korlátozására

Gazdaság, 2024.03.12

A Pénzügyminisztérium jegybanktörvényt módosító tervezete a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint jelenlegi formájában lehetőséget ad a jegybanki függetlenség korlátozására.

Az MNB keddi közleményében jelezte, a Pénzügyminisztérium által az Európai Központi Banknak (EKB) véleményezésre megküldött tervezet kiterjesztené az MNB felügyelőbizottság hatáskörét, így az alapító okiratban meghatározott mértéket meghaladó kiadással járó döntéseknél a tulajdonosi ellenőrzést gyakorló felügyelőbizottság engedélyére lenne szükség.

Az MNB szerint ezzel irányítási jogkörrel ruháznák fel a felügyelőbizottságot, amely korlátozná az igazgatóság hatáskörét és akadályozná a döntéshozatalt.

Az előzetes engedélyhez kötött döntések esetében az értékhatárnak a részvényes által az alapító okiratban való meghatározása akár korlátlanná is teheti a felügyelőbizottság egyéb feladatokkal kapcsolatos előzetes véleményének kikérését megkövetelő kérdések körét - írták.

A módosítás alapján a felügyelőbizottság arra is kifejezett felhatalmazást kapna, hogy közvetlenül vagy közvetve ellenőrizhesse a jegybank többségi tulajdonában lévő leányvállalatokat, az MNB alapítványait, valamint az MNB által létrehozott alapítvány többségi tulajdonában álló gazdasági társaságok gazdálkodását - írták.

Emlékeztetnek arra, hogy az EKB állásfoglalása szerint a felügyelőbizottság nem ellenőrizheti az MNB alapvető feladataihoz kapcsolódó tevékenységeket, így nem lesz joga ellenőrizni az MNB többségi tulajdonában álló olyan gazdasági társaságok tevékenységét, amelyek tevékenysége közvetlenül vagy közvetve érinti a jegybank alapvető feladatait, vagy azoknak az eredményére gyakorolt hatását.

Az MNB többségi tulajdonában álló gazdasági társaságok már rendelkeznek felügyelőbizottsággal, illetve az Állami Számvevőszék is rendszeres ellenőrzéseket hajt végre ezeknél a társaságoknál, ezért nemcsak indokolatlannak, hanem aggályosnak tartják a felügyelőbizottság jogkörének kiterjesztését.

A jegybank szerint a pénzügyi tárca tervezete kizárólag arra alkalmas, hogy az MNB igazgatóságának az alapvető feladatokkal kapcsolatos, vagy az MNB függetlensége körébe tartozó egyéb döntéshozatalát befolyásolja, valamint a felügyelőbizottság az eddigi ellenőrzési jogkör mellett akár irányítási jogot is szerezzen.

Hozzátették: az új törvény elfogadása esetén alkalmas lehet a magyar gazdasággal szembeni narratívák építésére és pénzügyi stabilitása rontására.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!