MNB: az infláció tavaly decemberi emelkedését az üzemanyagok 2018 év végi árcsökkenése magyarázza

Gazdaság, 2020.01.14

Az előző hónaphoz képest az infláció 0,6 százalékponttal emelkedett, míg a maginfláció 0,1 százalékponttal csökkent, 4,0, illetve 3, százalékos volt tavaly decemberben. Az infláció emelkedését főként az üzemanyagok tavalyelőtt év végi árcsökkenésének bázishatása magyarázza - állapította meg a decemberi inflációs adatokhoz fűzött elemzésében kedden a Magyar Nemzeti bank (MNB).

A maginfláció enyhe csökkenését a piaci szolgáltatások árindexének mérséklődése okozta. Az indirekt adóktól szűrt maginfláció is 0,1 százalékponttal 3,5 százalékosra mérséklődött.

A decemberi adat beérkezésével a tavalyi év egészét tekintve a fogyasztóiár-index 3,4, a maginfláció 3,8, míg az indirekt adóktól szűrt maginfláció 3,4 százalék volt.

Kiemelik: a tartósabb inflációs tendenciákat megragadó mutatók (a keresletérzékeny termékek és a ritkán változó árú termékek és szolgáltatások inflációja) nem változott az előző hónaphoz képest, 3,2, illetve 3,4 százalékon stagnált.

Tavaly decemberben a költségváltozásokra érzékenyebb - élelmiszer és üzemanyag-termékek az infláció emelkedésének irányába hatottak, míg a keresletérzékeny termékek inflációs hozzájárulása nem változott.

Az elemzés szerint mind a tartós iparcikkek, mind a nem tartós iparcikkek inflációja lényegében változatlan maradt tavaly decemberben az előző hónaphoz képest.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!