Módosult a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap idei programstratégiája

Gazdaság, 2017.10.31

A kormány elfogadta a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap 2017. évi módosított programstratégiáját, amelynek a megvalósításáért a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnöke a felelős.

A Magyar Közlöny legfrissebb számában közzétett kormányhatározat szerint a programstratégiát 2017. december 31-ig kell megvalósítani.

Az idén kihirdetendő pályázati konstrukciók között található a magyarországi innováció, a nemzetközi együttműködésben megvalósuló innováció, valamint a kutatási témapályázatok támogatása, amelyekre idén 42,06 milliárd forintnyi új kötelezettségvállalás teljesíthető. A pályázatok teljes kerete több mint 90 milliárd forint

A magyarországi innováció támogatásánál a pályázók egyebek mellett vállalati kutatási, fejlesztési és innováció (KFI), a hazai vállalkozások exportorientációjú kutatás fejlesztési (K+F) tevékenységének támogatása, valamint az innovációs ökoszisztéma (startup) jogcímen, illetve a Nemzeti Kiválósági Programban igényelhetnek támogatást.

A vállalati KFI jogcímen pénzügyi eszköz igényelhető a tudásintenzív és innovatív vállalkozások piacképes termék, technológia és szolgáltatás kifejlesztésének támogatására, versenyképességének növelésére. A hazai vállalkozások exportorientációjú kutatás fejlesztési (K+F) tevékenység támogatásának lényege az innovatív vállalkozások házon belüli termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztési tevékenységének támogatása, amelyek exportképes, új, piacképes termékek, szolgáltatások és technológiák kifejlesztését eredményezik. Az innovációs ökoszisztéma (startup) program a technológiai inkubátorok felállításán és az ötletek szűrésén túl közvetlenül is segítséget nyújt az induló technológiai vállalkozások felépítéséhez.

A nemzetközi együttműködésben megvalósuló innováció támogatásánál kiemelték a bilaterális tudományos és technológiai együttműködéseket (TéT), nemzetközi kollaborációban megvalósuló kutatási témapályázatokat, valamint az Európai Kutatási Tanács (ERC) fiatal kutatóknak meghirdetett pályázataihoz kapcsolódó hazai támogatásokat. Előbbi pályázatok a kétoldalú (bilaterális) programokban való részvétel, valamint a kormányközi megállapodásokban vállalt tudományos és technológiai együttműködési programok feladatainak, valamint kétoldalú megállapodások keretében végzett kutatások támogatására irányulnak.

Utóbbiaknál arra hívták fel a figyelmet, hogy az ERC-pályázatokban a 2. fordulóba jutott, de támogatást nem nyert, kiváló kutatók kutatási programjainak támogatását szolgálják egy vagy két éven keresztül, amivel ösztönözhető projektjeik elindulása és a következő ERC-pályázatuk sikeressége.

A kutatási témapályázatok támogatásánál egyebek mellett a fiatal kutatók által kezdeményezett kutatási témapályázatokról számoltak be, amelyeknek célja a legfeljebb 45 éves kutató által kezdeményezett tematikus megkötés nélküli alap- vagy alkalmazott kutatások támogatása nemzetközi mércével is kiemelkedő tudományos eredmények elérése érdekében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!