Moody's: a közép- és kelet-európai bankvezetők a hitelkereslet növekedését várják

Gazdaság, 2018.02.08

A közép- és kelet-európai EU-gazdaságok bankjainak pénzügyi igazgatói arra számítanak, hogy a kedvező működési környezetben az idén növekedésnek indul országaikban a hitelkereslet - áll a Moody's Investors Service csütörtökön Londonban ismertetett térségi felmérésében.

A nemzetközi hitelminősítő a magyar, a cseh, a lengyel, a szlovák és a szlovén bankrendszerben végezte el vizsgálatát.

A cég közölte, hogy a régióban 3-4 százalék közötti gazdasági növekedés vár az idén.

A Moody's 13 oldalas összefoglalója szerint a legderűlátóbb véleményt a magyar és a szlovén bankok pénzügyi igazgatói fogalmazták meg az idei hitelkiáramlási kilátásokról, de térségi átlagban is a megkérdezett bankvezetők 71 százaléka mondta azt, hogy a hitelkereslet növekedésére számít 2018-ban. Mindössze 10 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy a hiteligény csökkenésétől tart az idén.

A Moody's megjegyzi, hogy a magyar és a szlovén gazdaságban a korábbi években jelentősen zsugorodott hitelkihelyezés értéke a problémás kinnlevőségek magas aránya és a magánszektorbeli adósságleépítési folyamat miatt, ám a két országban megkérdezett banki pénzügyi igazgatók most arra számítanak, hogy az eddig lefojtott kereslet különösen a lakossági szektorban élénkülésnek indul.

A válaszadó térségi pénzügyi igazgatók 90 százaléka ugyanakkor arról is beszámolt, hogy nagyon éles a verseny az országcsoport hitelpiacán, viszont csak 25 százalék tartotta hasonlóan élesnek a versenyhelyzetet a betétgyűjtési piacon.

Ezzel kapcsolatban a Moody's hangsúlyozza, hogy az elmúlt néhány évben a közép- és kelet-európai EU-térség csaknem mindegyik bankja a kinnlevőségek és a betétállomány rátájának jelentős csökkenéséről számolt be, mivel a betétbeáramlás növekedési üteme meghaladta a hitelkiáramlásét.

A csütörtökön ismertetett felmérés szerint a vizsgált bankok pénzügyi igazgatóinak nagy többsége stabil vagy javuló eszközminőségi mutatókat vár az idén. A válaszadók 53 százaléka azt mondta, hogy 2018-ban a tavalyihoz hasonló arányú problémás kinnlevőség-állományra számít, 42 százalékuk pedig az eszközminőség javulását jósolja a kedvező gazdasági kondíciók környezetében.

Az eszközminőségi folyamatokat a magyar és a szlovák bankok pénzügyi vezetői ítélték meg a legderűlátóbb módon, a lengyel bankok pénzügyi igazgatói ugyanakkor óvatosabban nyilatkoztak - áll a Moody's Londonban közzétett beszámolójában.

A hitelminősítő szerint az eszközminőséggel kapcsolatos, általánosságban kedvező hangulat közepette is a felmérésbe bevont pénzügyi igazgatók 65 százaléka a tartalékolási költségek növekedését várja az idén. A Moody's hangsúlyozza, hogy tavaly a válaszadóknak még csak a 32 százaléka számolt ugyanezzel, de igaz az is, hogy a tartalékolási költségek tavaly nagyon alacsonyak voltak a térségben.

A Moody's elemzői közölték: az ő véleményük is az, hogy a hitelkihelyezés gyors növekedése az idén a tavalyinál nagyobb hitelveszteségi tartalékolást tesz szükségessé a közép- és kelet-európai EU-gazdaságok bankrendszereiben.

A Moody's a térségben 34 bankra tart érvényben minősítést. A hosszú távú betétminőségi besorolások átlaga a szlovéniai bankrendszerre jellemző, nem befektetési szintű "Ba1"-től a cseh bankszektor elsőrendű "A2" osztályzati átlagáig terjed.

A magyar bankrendszer súlyozott betétosztályzati átlaga a Moody's listáján "Baa3", a befektetési kategória alapszintje.

A Moody's már másfél éve pozitív kilátást tart érvényben a magyar bankrendszerre.

A hitelminősítő e pozitív kilátást nemrégiben megerősítette, és ehhez fűzött elemzésében kiemelte, hogy várakozása szerint a szektorszintű nem teljesítő kinnlevőség-ráta a teljes hitelportfolió 9 százaléka körüli szintre csökken 2018 végéig a 2016 végén mért 14,7 százalékról.

Ezt a folyamatot más nemzetközi hitelminősítők is kiemelték legutóbbi elemzéseikben.

A Standard & Poor's tavaly augusztusban felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az addigi stabilról a magyar államadósság befektetési ajánlású, "BBB mínusz/A-3" osztályzatának kilátását, és ehhez fűzött indoklásában hangsúlyozta: véleménye szerint egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy a magyar bankszektor nem teljesítő kinnlevőségeinek csökkenő rátája és a banki hitelezés fenntartható élénkülése javítja a magyar monetáris politika transzmissziós funkcióját.

A három nagy nemzetközi hitelminősítő közül a Standard & Poor's és a Fitch Ratings tart érvényben pozitív kilátást a magyar államadós-besorolásra. A Moody's magyar szuverén osztályzatának kilátása stabil.

Magyarországot 2016 óta mindhárom cég a befektetési ajánlású kategóriában tartja nyilván.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!